Jurnal românesc – 24.01.2019
Când românii dau mână cu mână, nu există forță care să îi împiedice să își îndeplinească visurile. Când toți cei cu inima română simt și gândesc la fel, nimic nu se poate pune în calea destinului pe care vor să și-l croiască în lume și în istorie – transmite ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia Intotero, in mesajul de Ziua Unirii Principatelor Române.
Nicoleta Stoica, 24.01.2019, 14:25
Astăzi, la 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, se cuvine să cinstim voința populară care a făcut posibil acest important pas în devenirea statului național unitar român și să îi onorăm pe cei care, prin curajul și viziunea lor, au înfăptuit dorința poporului. Actul istoric de la 24 ianuarie a deschis calea unor reforme esențiale și a conturat un parcurs care a adus România unde este astăzi, într-un spațiu al securității, al progresului și al valorilor europene.
Fie ca această zi atât de importantă în istoria noastră să ne reamintească tuturor, românilor de pretutindeni, că doar împreună vom avea puterea de a rămâne neclintiti în fața greutăților. Să nu uităm că suntem frați, indiferent de meleagurile unde trăim. Un cald și sincer
Joi, 24 ianuarie, comisarul european Corina Crețu are ca principală destinație Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre – JRC), serviciul științific intern al Comisiei Europene. Comisarul pentru politică regională va vizita sediul de la Ispra, din Italia, localitate aflată pe locul trei, după Bruxelles și Luxemburg, ca volum al activităților desfășurate de Comisia Europeană.
Înaltul oficial european va discuta cu Vladimír Šucha, directorul general al Centrului, o serie de aspecte legate de politicile UE, cum ar fi specializarea inteligentă pentru dezvoltarea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni europene.
Totodată, comisarul Corina Crețu se va întâlni și cu comunitatea de experți români din Ispra și va lansa „Semestrul românesc”, o inițiativă de promovare a culturii și tradițiilor țării ce deține Președinția rotativă a Consiliului UE. Astfel, în cadrul fiecărei Președinții, oficialii Centrului Comun de Cercetare organizează diverse activități culturale, începând cu o ceremonie de deschidere la sediul Centrului.
La invitația ambasadorului României în Franța, Luca Niculescu, fostul președinte francez, François Hollande, alți oficiali, șefi de misiuni diplomatice din țări UE și de la OCDE, au vizitat miercuri, 23 ianuarie, Atelierul lui Brâncuși și lucrările artiștilor români expuse la Centrul Pompidou din Paris, sub egida Sezonului România-Franța.
Conducerea Centrului Pompidou și curatorii expozițiilor au vorbit invitaților despre lucrările prezentate, unele în premieră cu sprijinul unor instituții partenere din România, despre schimburile culturale dintre cele două țări, dar si despre contribuția artiștilor români la scena culturală franceză actuală. Fostul președinte François Hollande este cel care a inițiat, alături de Președintele Klaus Iohannis, Sezonul România-Franța, ideea manifestării fiind lansată în februarie 2015, cu ocazia vizitei oficiale pe care Președintele României a efectuat-o la Paris.
Reprezentanți ai asociațiilor și parohiilor românești din Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Grecia și Cipru au participat în perioada 17 – 22 ianuarie a.c. la sesiunile de informare cu privire la finanțarea de proiecte din fonduri nerambursabile oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, sesiuni coordonate de secretarul de stat Lilla Debelka.
Întâlnirile s-au derulat la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în aceste state și fac parte din ampla campanie derulată de MRP pentru ca de aceste fonduri nerambursabile să poată beneficia cât mai multe organizații ale românilor de pretutindeni. În perioada următoare, secretarul de stat va mai desfășura sesiuni de informare în Austria și Franța.