Jurnal românesc – 15.01.2019
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale și marcării a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Acesta a atras atenţia că România se distinge prin cea mai redusă rată europeană de achiziţie şi lectură de carte. „Pe fondul acestei situaţii, am apreciat declararea prin lege a anului 2019 drept Anul Cărţii, ca o iniţiativă bună şi aştept din partea Guvernului să o pună în aplicare, cu eficienţă. Să dăm culturii în acest an o acţiune concertată, coerentă, în favoarea lecturii şi a cărţii”, a spus Iohannis.
Sorin Iordan, 15.01.2019, 12:25
La rândul său, prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că Ziua Culturii Naționale invită la reflecție asupra României, a tradițiilor și credințelor” de care românii sunt mândri şi pe care au datoria să le respecte, să le apere și să le facă cunoscute în întreaga lume. „Prin acțiunile culturale pe care România le va iniţia în calitate de Președinte al Consiliului Uniunii Europene (…) vom promova bogăția culturală și intelectuală a României, a românilor, veritabil tezaur național și sursă inepuizabilă de inspirație pentru generațiile viitoare”, a mai spus Dăncilă.
Şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a transmis un mesaj la ceas aniversar. „Oriunde s-ar afla, românii își cunosc, își respectă și își iubesc rădăcinile, iar cultura națională este parte a identității noastre ca popor”, transmite MRP. Instituţia anunţă că va continua eforturile de păstrare, afirmare și promovare a valorilor culturale româneşti, atât prin linia de finanțare „Constantin Brâncuși”, dedicată proiectelor culturale ale românilor de pretutindeni, cât şi prin Protocolul de Colaborare semnat cu Academia Română, menit să susţină activitățile culturale și creația literară în limba română în comunitățile de români din afara graniţelor.
România ar putea pierde 6 milioane de oameni până în anul 2080, scrie site-ul puterea.ro care citează date prezentate de organismul de statistică al Comisiei Europene. Conform Eurostat, ţara noastră se află printre statele europene care se confruntă cu o scădere a populaţiei, ce va ajunge la 19 milioane de locuitori în 2020. Potrivit studiului Eurostat, care a luat în calcul migraţia şi natalitatea statelor UE, România va pierde 5,8 milioane de locuitori până în 2080 faţă de numărul înregistrat în 2015. Astfel, dacă în 2015 populaţia ţării noastre era de peste 19.800.000 de locuitori, în 2080, Eurostat anticipează că aceasta va scădea la 14.500.000 de locuitori. Motivul principal invocat în studiul european este migraţia. În prezent, peste 200.000 de români pleacă definitiv în străinătate în fiecare an, în vreme ce numărul celor care migrează temporar este de 219.000.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat, la sfârşitul anului trecut, pagina bilingvă de Internet www.sepsinet.ro prin care dorește să sprijine persoanele plecate din oraș, să susţină încadrarea locală a celor întorşi din străinătate și să îi inspire pe tinerii plecați peste hotare să se întoarcă acasă. Pagina web este realizată în cadrul proiectului internațional „YOUMIG – Îmbunătățirea capacităților instituționale și facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migrației transnaționale a tinerilor”.
Pe pagina www.sepsinet.ro vor fi publicate povești ale tinerilor întorși acasă din străinătate, sub forma unor interviuri, articole, videoclipuri şi știri care i-ar putea interesa sau le-ar putea fi utile celor care se gândesc să revină acasă temporar sau definitiv. Pagina va conţine și de o serie de interviuri cu liderii instituțiilor locale, precum și lista oportunităților de angajare furnizată de Agenţia Județeană de Ocupare a Forţei de Muncă.
Totodată pe site va funcţiona şi un ghișeu virtual, unde tinerii întorşi acasă din străinătate pot solicita gratuit informații cu privire la administrarea actelor oficiale şi despre serviciile de sănătate, educaționale, culturale și economice. Proiectul YOUMIG, care se desfăşoară între 01.01.2017 şi 30.06.2019, are 18 parteneri, printre care instituții de cercetare, oficii de statistică, universități și primării. În cadrul acestuia, 8 ţări situate de-a lungul Dunării studiază efectele migrației internaționale a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani şi caută să identifice instrumente pe care primăriile le pot folosi pentru a contracara acest fenomen.