Jurnal românesc – 26.12.2018
Carmen Pelin, 26.12.2018, 13:21
Creştinii ortodocşi (majoritari) şi greco-catolici din România sărbătoresc, miercuri, în a doua zi de Crăciun, Soborul Născătoarei de Dumnezeu, adică adunarea celor care o cinstesc pe Fecioara Maria. Este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului, ce dateaza din secolul al V-lea. Tot miercuri, credincioşii romano-catolici îl celebreaza pe Sfântul Ştefan – primul martir creştin. Marti, în prima zi de Craciun, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, a spus ca aceasta sărbătoare – una a darurilor oferite copiilor, bătrânilor, orfanilor, celor bolnavi şi singuri – este răspunsul nostru la darul iubirii lui Dumnezeu, arătateprin Nasterea lui Iisus Hristos. La rândul sau, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a îndemnat la stăruinţă pentru educarea şi creşterea copiilor în lumina învăţăturii şi exemplului lui Iisus şi ca părinţii să vegheze ca aceştia să crească în căldura familiei şi a credinţei, a dragostei de ţară şi de neam. Mesaje cu urări de Crăciun au transmis şiimportanţi lideri politici. Preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat la o reconectare cu valorile adevărate ale Crăciunului, o „sărbătoare a miracolului vieții”, a celebrării „bunătății, compasiunii și generozității”. „Dacă suntem mai buni în fiecare zi, ne va fi tuturor mai bine împreună”, a adăugat şeful statului. Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis românilor „linişte şi sănătate alături de cei dragi”. Liderul USR, Dan Barna, a adresat urări de „sărbători fericite, inspirație și energie” şi a avertizat că „ne așteaptă zile, săptămâni și luni foarte grele într-o luptă pentru o Românie normală și decentă pe care fără implicare asumată, riscăm să o pierdem.”
Ministerul Afacerilor Externe a lansat „Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă 2018”. Documentul conține recomandări utile pentru călătoriile în afara graniţelor României, precum și un set de informații de interes pentru cele mai frecventate destinații turistice din această perioadă, respectiv Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Ungaria. Românii pot consulta materialul pe pagina web a Ministerului de Externe www.mae.ro, la rubrica „Sfaturi de călătorie”, secţiunea „Ghiduri de călătorie”, precum şi pe pagina de Facebook a Departamentului Consular. MAE reamintește că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie şi aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, ce poate fi descărcată de pe site-ul instituţiei şi care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare în cazul în care apar situaţii speciale în țara în care aceştia se află.
Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, şi UNICEF în România lansează proiectul Ambasador Junior la Uniunea Europeană, dedicat copiilor şi adolescenţilor. Programul, organizat în marja Preşedinţiei României la Consiliul UE, în primul semestru din 2019, reprezintă o premieră la nivelul Uniunii Europene. Ambasador Junior la Uniunea Europeană este o oportunitate de promovare a participării copiilor la nivel european, prin proiecte şi mesaje, şi de acomodare cu instituţiile europene, cu rolul acestora şi cu procesul decizional. Apelul la candidatură este deschis tuturor copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, pasionaţi de drepturile copilului şi de promovarea unei Europe mai incluzive, de vorbitul în public şi de scris, cu foarte bune abilităţi de comunicare în limba engleză sau franceză. În cadrul proiectului, vor fi selectaţi două fete şi doi băieţi care vor avea oportunitatea, în premieră, să participe la întâlniri la nivel înalt, atât în România, cât şi la Bruxelles, alături de lideri şi tineri europeni. Candidaturile pentru mandatul de Ambasador Junior la Uniunea Europeană pot fi depuse online până în data de 28 decembrie, criteriile de eligibilitate şi componenţa dosarului fiind disponibile pe site-ul www.unicef.ro. Juriul va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Institutului European din România şi al UNICEF.