Jurnal românesc – 22.08.2018
Daniela Budu, 22.08.2018, 11:10
Consiliul Judeţean Arad a oferit unui grup de 15 elevi din Republica Moldova o tabără la Moneasa. Tinerii sunt veniţi din Raionul Ungheni, raion înfrăţit cu judeţul Arad. Copiii, alături de cadrele didactice însoţitoare, au avut parte de o scurtă prezentare a judeţului din punct de vedere istoric şi turistic. În anul Centenar, păstrăm o legătură strânsă cu toţi românii, în special cu comunităţile din afara ţării. O relaţie deosebită o avem cu Raionul Ungheni, cu care suntem înfrăţiţi. Considerăm că una dintre etapele importante în dezvoltarea copiilor este aceea a participării în taberele şcolare şi de aceea am propus organizarea acestei tabere, în care copiii să ia contact cu aspecte legate de tradiţie, istorie şi culturalitate în Arad, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Din programul elevilor – o deplasare la Arad, întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean, vizitarea Muzeului Preparandiei, vizitarea Palatului Administrativ, turul oraşului, seminarul Ce înseamnă Uniunea Europeană, seminar Cum văd eu Republica Moldova peste 20 de ani şi ce pot face eu pentru ea, Opere importante ale scriitorilor români, rezumate în limbaj de Facebook, vizitarea municipiului Arad, participări la activităţi de Zilele Aradului.
S-a dat startul ultimei serii a taberelor ARC ,,Centenar” de la Sulina. Aproximativ 230 de elevi, studenți și profesori, etnici români din Ismail, Cahul, Chișinău și Cernăuți se vor bucura românește, timp de o săptămână, la Tabara Sulina – Programul ARC 2018. Programul activităților cuprinde atât ateliere de istorie şi geografie cât și clase de dans, creație și muzică, organizate de reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu sprijinul voluntarilor. O serie de tabere internaţionale reunesc elevi, tineri și profesori români din toate colţurile lumii, urmărind, prin activităţi interactive, să-i apropie de cultura, tradiţiile şi valorile româneşti. Tabăra Sulina din judeţul Tulcea a inceput pe 26 iunie si se va incheia pe 28 august, cuprinzând nouă serii de câte șapte zile.
RePatriot a extins în 2018, de Centenar, Zilele Diasporei în 100 de comunități locale din România care sunt hotărâte să-i aducă pe românii plecați mai aproape de casă. RePatriot a adresat încă de anul trecut un apel către autoritățile locale pentru a acorda o atenție mai mare Diasporei ca parte a României, ca o bogăție importantă care poate susține dezvoltarea locală. În urma conceptului lansat de RePatriot în 2016, anul acesta s-a triplat numărul de localități din România care sărbătoresc Zilele Diasporei printr-o serie de evenimente pentru românii de peste hotare. La sfârşitul lunii iulie, au avut loc Zilele Diasporei la Râşnov, la Suceava, iar la inceputul acestei luni la Reșita, Iași, Valea Doftanei, Gologanu, Schitu Golești, Oradea. Urmează să sarbătorească Zilele Diasporei şi Valea Stanciului, pe 23 august, Săcălășeni, Maramureș, pe 25 august, Panciu, Vrancea, între 28-30 septembrie.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza, cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită anual pe 31 august, o dezbatere cu tema „Statutul limbii române în diaspora israeliană.” Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limba Română și va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, pe 30 august, beneficiind de prezența și intervenția unor invitați de seamă. Evenimentul se înscrie în seria evenimentelor organizate în cadrul Cafenelei Românești de la ICR Tel Aviv.