Jurnal românesc – 06.08.2018
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni invită cetăţenii din străinătate să trimită înregistrări audio, video, fotografii, care ar putea fi utilizate gratuit pe o platformă ce îşi propune să fie un muzeu online al diasporei române. Astfel, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministerului, MRP are drept obiectiv major în anul 2018 inaugurarea platformei online a Muzeului Românilor de Pretutindeni, cu scopul de a păstra şi promova identitatea lingvistică, etnică, culturală şi religioasă a românilor din afara graniţelor.
Daniela Budu, 06.08.2018, 12:06
În acest sens, ministerul adresează invitaţia de a participa în cadrul acestui proiect tuturor asociaţiilor româneşti din afara graniţelor prin contribuirea, până pe 25 august, la dezvoltarea arhivei de patrimoniu cu diverse fotografii, înregistrări audio, video, jurnale şi documente reprezentative care ar putea face parte din viitoarea platformă online a Muzeului Românilor de Pretutindeni şi din expoziţiile acestuia, se arată în postare.
Poliţia de Frontieră anunţă creşterea numărului de angajaţi pe durata sezonului estival, în aşteptarea românilor care lucrează în străinătate. Potrivit acesteia, a fost dispusă suplimentarea personalului, astfel încât, la nivelul întregii ţări peste 4.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. Anul trecut, în luna august, au trecut graniţa aproximativ 7,4 milioane de persoane, din care aproximativ 6 milioane cetăţeni UE şi peste 1,8 milioane mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele aeroportuare şi cele de la frontiera româno-ungară. Reamintim că la adresa www.politiadefrontiera.ro/traficonline, se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei şi timpii de aşteptare actualizaţi în timp real.
La Cernăuți a fost semnat un Acord de parteneriat între unități școlare din România, Republica Moldova și Ucraina. În baza acordului, instituțiile de învățământ semnatare vor organiza acțiuni și proiecte educaționale, în România, Republica Moldova și Ucraina, în perioada 2018 – 2021. Potrivit Consulatului General al României la Cernăuți, prima acțiune în cadrul acestei înțelegeri trilaterale va avea loc la Mizil, prin participarea reprezentanților celor trei state la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă Romeo și Julieta la Mizil”.
Românii care vor să se angajeze în străinătate au peste 1200 de oferte, potrivit portalului european pentru locuri de muncă EURES. Cei mai căutaţi sunt muncitorii în agricultură, pentru care fermele din Olanda oferă 100 de posturi. Şi hotelurile din Austria vor să angajeze câte o sută de bucătari, cameriste şi chelneri, iar firmele din Germania zeci de electricieni, sudori şi lăcătuşi.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reaminteşte că valabilitatea cardurilor de sănătate s-a prelungit la 7 ani. Este vorba despre termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate emise până la 31 iulie 2018, care a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărâre de Guvern. Potrivit CNAS, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată. În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019, mai menţionează CNAS.