Jurnal Românesc – 08.06.2018
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Andrzej Duda, au deschis joi, oficial, expoziţia Un centenar al Alianţei. Diplomaţia româno-poloneză 1918-1939, organizată la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Polone din Varşovia. Iohannis a declarat că în acest an se celebrează un secol de la Marea Unire a României şi redobândirea Independenţei Poloniei. Cred că, dincolo de istoria care ne apropie, trebuie să privim această relaţie în primul rând prin ceea ce putem face împreună în viitor.
Daniela Budu, 08.06.2018, 12:17
Pentru aceasta, este nevoie de continuarea angajamentului ferm al României şi Poloniei de a merge mai departe pe drumul liber ales acum aproape trei decenii, de a apăra şi promova acest sistem de valori căruia îi aparţinem şi de a consolida Parteneriatul Strategic valoros pe care îl avem, a afirmat Iohannis. La rândul său, preşedintele Poloniei a afirmat că expoziţia este un foarte bun reper în ceea ce priveşte natura şi bogăţia relaţiilor bilaterale. Dedicată istoriei comune româno-poloneze din perioada interbelică, expoziţia cuprinde peste o sută de imagini şi documente diplomatice de arhivă din această perioadă. Expoziţia, realizată de ICR Varşovia, în colaborare cu Ambasada României, poate fi vizitată până pe 24 iunie.
Românii din străinătate au trimis iniţial bani pentru a-și ajuta familiile din țară. Cu timpul s-a constatat că oamenii au vrut să facă și mici investiţii. Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie’ – a declarat, vineri, într-o conferinţă, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Potrivit datelor prezentate în cadrul conferinţei, remitenţele băneşti ale românilor din străinătate au fost de aproape 3,8 miliarde de euro în 2017, faţă de 3,1 miliarde de euro în 2016. Potrivit datelor prezentate, numărul românilor care lucrează în afara țării este în jur de 3,5 milioane. Ţări precum Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie sunt principalele spaţii de destinaţie ale migranţilor români.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet, s-a întâlnit cu reprezentanții consiliilor raionale din Republica Moldova, cu ocazia vizitei de lucru pe care a efectuat-o peste Prut. Șaramet a reiterat importanța promovării și mediatizării acordurilor de înfrățire, având în vedere faptul că acestea contribuie la dezvoltarea diferitelor domenii de interes precum învățământ, cultură, economie, servicii sociale, sport, educație, atragerea de fonduri europene și perfecționarea resurselor umane.
Institutul Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, organizează, sâmbătă, colocviul științific Bucovina în preajma Marii Uniri”, la sediul CCR Eudoxiu Hurmuzachi”. Colocviul va fi moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române, la deschiderea evenimentului fiind invitată și Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi. După susţinerea comunicărilor va avea loc dezbaterea tematică Unirea Bucovinei cu România, o perspectivă asupra trecutului României Întregite”.