Jurnal românesc – 04.05.2018
O delegaţie condusă de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, face o vizită de lucru în Italia până pe 6 mai. Programul de astazi al ministrului cuprinde participarea la inaugurarea organizata de Consulatul General al României la Bari, împreună cu un sindicat italian, a primului Info-chioşc din regiunea Puglia. Potrivit deminitarului de la Bucuresti, info-chioşcul îşi propune să aducă ca noutate acces facil comunităţii româneşti din circumscripţia consulară a Consulatului General al României la Bari, informaţii consulare şi legislaţia muncii din Italia pe secţiunea consulară, pe secţiunea muncă, secţiunea pensie. Joi seara, Natalia Intotero a avut întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului asociativ, ai organizaţiilor sindicale şi cu membri ai cultelor. Conform datelor Institutului Național de Statistică al Italiei, comunitatea românească din Peninsulă este în număr de 1.168.552 din totalul de 5.046.994 cetățeni străini rezidenți legal, ocupând primul loc cu 23%.
Leyla Cheamil, 04.05.2018, 12:08
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, joi, o serie de întrevederi în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Maroc. El a avut convorbiri cu șeful guvernului marocan, Saâdeddine El-Othmani, precum și întrevederi cu Hayat Bouffarrachen, vicepreşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi Larbi Laraichi, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Maroc-România din cadrul Camerei Consilierilor a Parlamentului marocan. Teodor Meleşcanu a evidențiat caracterul excelent al relației bilaterale cu Regatul Maroc, fundamentată de prietenia de mai bine de jumătate de secol, precum şi dorința părții române pentru dinamizarea dialogului politic bilateral. Seful dilomatiei de la Bucuresti s-a intalnit si cu ministrul Educației, Saaid Amzazi. Cei doi au constatat interesul în creștere al tinerilor marocani pentru a continua studiile universitare în România. A fost salutată înființarea primului Lectorat de limbă română din Africa de Nord, care va deveni funcțional din anul universitar 2018-2019. Teodor Meleşcanu s-a intalnit si cu comunitatea românească și cu foștii studenți marocani în Romania, în cadrul căreia a fost subliniat rolul diasporei în promovarea intereselor românești la nivelul societății marocane.
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni sprijină derularea celei de-a II-a ediţii a proiectului cultural-artistic Un pod de teatru peste Prut. Evenimentul, care are loc în contextul Centenarului Marii Uniri, constă în susţinerea de către actorii Teatrului Naţional Satiricus Ion Luca Caragiale din Chişinău a şapte spectacole la Bucureşti, două la Giurgiu şi unul la Suceava. Ciuleandra, de Liviu Rebreanu; Nunta, de Anton P. Cehov; Totul despre noi, de Constantin Cheianu; Made in Moldova!, de Constantin Cheianu; Maestrul şi Margareta, de Mihail Bulgakov; Hamlet, de William Shakespeare şi Doctor de femei, de Georges Feydeau sunt piesele de teatru in care vor juca actorii basarabeni. Proiectul are drept obiectiv valorificarea şi promovarea artei teatrale din Republica Moldova în România. Proiectul se încadrează în programul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi Spaţiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018.