Jurnal românesc – 23.03.2018
România Internațional, 23.03.2018, 12:13
Cinci români au murit într-o explozie produsă la o uzină chimică din nordul Cehiei, potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti. O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat şi spitalele în care au fost internate persoanele rănite, pentru a se asigura că printre acestea nu sunt şi cetăţeni români. Seful statului, primul-ministru, Ministerul de Externe şi-au exprimat profunda compasiune pentru pierderile de vieţi şi transmit condoleanţe familiilor. Ambasada României în Cehia monitorizează cu prioritate situaţia şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, inclusiv pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite.
Sâmbătă, Parlamentul de la Bucureşti este gazda Festivităţii de Celebrare a Centenarului Marii Uniri a Românilor (27 Martie 1918, Unirea Basarabiei cu România), manifestare desfăşurată sub genericul ROMÂNIA CE (CENTENAR) UNEŞTE, organizată de Consiliul Naţional al Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina împreună cu Camera Deputaţilor – Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni. La manifestare au fost invitaţi preşedintele României Klaus Iohannis, reprezentanţi ai partidelor politice, reprezentanţi ai ministerelor, primari din România şi Republica Moldova, români din Republica Moldova, Nordul Bucovinei (Ucraina), reprezentanţi ai românilor din SUA, Franţa, Italia, Spania precum şi membri ai Alianţei pentru Centenar.
Un miting dedicat unirii Basarabiei cu România se va desfăşura, duminică, la Chişinău. Mai mulţi politicieni din România, printre care Traian Băsescu şi Ludovic Orban, vor participa la manifestaţia dedicată celor o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România. Din Republica Moldova şi-au confirmat deja prezenţa liderii Partidului Liberal, ai Partidului Unităţii Naţionale şi ai Partidului Liberal Reformator.
Programul Fulbright a fost întotdeauna un exemplu de excelentă cooperare academică între universităţile româneşti şi cele din SUA şi a ajutat la dezvoltarea legăturilor transatlantice în domeniile educaţiei şi cercetării, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis joi, cu prilejul aniversării a 25 de ani de funcţionare a Comisiei Fulbright Româno-Americane. Chiar dacă programul era activ în România de aproape 60 de ani, crearea acestei Comisii în 1993 a marcat un capitol nou şi intens al colaborării noastre, a mai spus Iohannis. Sutele de beneficiari ai programului şi-au dezvoltat carierele şi au dobândit competenţe de comunicare interculturală utile atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Şeful statului a mulţumit Comisiei Fulbright pentru activitatea sa din ultimii 25 de ani, exprimându-şi dorinţa ca aceasta să-şi continue activitatea ca punct de legătură al cooperării româno-americane în domeniile culturii, educaţiei şi cercetării.
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a efectuat, în perioada 18-20 martie, o vizită de lucru în Insula Jersey, unde a participat si la inaugurarea noului Consulat Onorific al României. Cu acest prilej, a fost organizat şi un consulat itinerant, în cadrul căruia au fost oferite peste 60 de servicii consulare cetăţenilor români din insulă. Conform statisticilor oficiale, în Jersey sunt aproximativ 2500-3000 de romani. În cadrul întâlnirilor cu oficialii, ambasadorul Mihalache a subliniat atenţia pe care autorităţile de la Bucureşti o acordă dezvoltării relaţiilor cu statele şi entităţile unde trăiesc cetaţeni români, pentru facilitarea integrării acestora în mediul local, în calitate de cetăţeni ai UE, care se bucură de toate drepturile ce le sunt conferite prin acest statut. El a adresat mulţumiri autorităţilor din Jersey pentru sprijinul constant acordat comunităţii româneşti.