Jurnal românesc – 14.02.2018
Leyla Cheamil, 14.02.2018, 12:20
Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, se află, în perioada 13 – 15 februarie, într-o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia primarului general al capitalei României, Gabriela Firea. Astazi, cei doi primari au avut o întrevedere oficiala. Cu această ocazie, Gabriela Firea, a anuntat ca se va înfiinţa Săptămâna culturii de la Chişinău în Bucureşti şi Săptămâna teatrelor din Bucureşti la Chişinău, atât pentru copii, adolescenţi, cât şi pentru adulţi. În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, prin PROEDUS, Primăria Municipiului Bucureşti va oferi o serie de tabere pentru copiii olimpici din Chişinău. In privinta domeniului sănătăţii, Gabriela Firea a afirmat ca Primăria Capitalei are în administrare 19 spitale şi doreste ca, în aceste spitale, rezidenţii de la Chişinău să poată să participe la programe de internship, iar medicii de la Chişinău să poată participa la programe de instruire la Bucureşti. Amintim că între Chişinău şi Bucureşti a fost semnat, în anul 1997, un Protocol privind dezvoltarea relaţiilor de colaborare, iar în anul 1999 cele două municipii au încheiat un Protocol de înfrăţire.
Ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, spune că România este una dintre ţările cele mai prietenoase faţă de Israel. Diplomatul a participat, marţi, in capitala, la conferinţa 70 de ani într-un Centenar, România – Israel, Bucureşti – Tel Aviv – Ierusalim, organizată de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi. Unul dintre motivele pentru aceste relaţii bune este asemănarea popoarelor noastre. Există o amplă comunitate de evrei ce au venit din România în Israel de-a lungul timpului, iar ei fac parte integrantă din viaţa cotidiană a Statului Israel, a punctat Samash. Totodată, ea a evidenţiat faptul că România şi-a asumat evenimentele petrecute în perioada Holocaustului. Apreciem, de asemenea, modul în care România a abordat perioada Holocaustului. România a recunoscut ce s-a întâmplat aici în această perioadă şi a decis să spună tinerei generaţii ce s-a întâmplat. Holocaustul este o perioadă extrem de greu de înţeles. Nimeni nu îşi poate imagina toate ororile ce s-au petrecut atunci”, a mai declarat diplomatul. Evenimentul de marţi este cuprins în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri şi marchează cei 70 de ani de relaţii diplomatice România – Israel.
România se află în grupul ţărilor care, în perioada 1995 – 2017, au ajustat pachetul de beneficii pentru actualii pensionari, pentru a reduce costurile fiscale, alături de Belgia, Italia sau Japonia, pe fondul perspectivelor negative privind natalitatea. Informatia reiese dintr-un studiu publicat, recent, de Federaţia Internaţională a Administratorilor de Fonduri de Pensii, citat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România. Studiul relevă că, în România, măsurile de ajustare a sistemului public de pensii se referă la: creşterea graduală a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbaţi şi la 63 de ani până în 2030 pentru femei, creşterea stagiului de cotizare până la 35 de ani, în cazul bărbaţilor, şi 30 de ani, la femei, precum şi îngheţarea pensiilor de stat în mai multe etape în perioada 2010-2016.