Jurnal românesc – 14.07.2017
Leyla Cheamil, 14.07.2017, 12:12
Romanian Business Leaders solicită dezbaterea publică de urgenţă a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, apreciind că documentul publicat deja în Monitorul Oficial urmăreşte în mod corect să promoveze identitatea românească, dar tratează superficial repatrierea talentelor. Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi şefii de companii din mediul de afaceri privat. Potrivit unui comunicat al organizatiei, strategia publicată în Monitorul Oficial la final de iunie 2017, fără consultare cu principalii parteneri din societate, îi încurajează pe românii din diaspora să se obişnuiască mai bine cu ideea că trăiesc departe de ţară. In comunicat se mentioneaza ca repatrierea diasporei este o soluţie practică pentru deficitul de forţă de muncă din România. Un studiu realizat în 2015 de RePatriot, cu sprijinul Open-I Research, arată că 70% dintre românii din străinătate îşi doresc să se întoarcă în ţară, dar şi că aproape jumătate dintre ei nu au un plan concret în această direcţie.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) declanşează o anchetă privind pierderile suferite de investitori pe Bursa de Valori Bucureşti, care s-a prăbuşit după ce ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, pe 29 iunie, că Pilonul II de pensii va fi desfiinţat, ulterior retrăgându-şi afirmaţia, scrie adevarul.ro. Potrivit publicatiei online, care citeaza Digi24, ASF a deschis o investigaţie în care analizează dacă declaraţiile ministrului de Finanţe Ionuţ Mişa au afectat cotaţia acţiunilor pe bursă. Declaraţia lui a fost de ajuns ca Bursa de Valori Bucureşti să închidă şedinţa din acea zi pe roşu. Principalii indicatori au pierdut peste 3%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro.
Un efect, pe lângă declaraţiile lui Mişa, l-a avut şi publicarea în presă a informaţiilor despre noul program de guvernare. Pierderile pe bursa românească după această zi sunt estimate între 1,5 şi 3 miliarde de lei. Brokerii au avertizat că, dacă s-ar desfiinţa Pilonul II, fondurile de pensii ar fi obligate să vândă într-un timp scurt activele deţinute pe bursă, estimate la peste un miliard de euro, ceea ce va duce la deprecierea importantă a valorii acţiunilor, dar şi la o depreciere a leului.
Piața muncii din România a pierdut, în ultimii 15 ani, tot mai mulți specialiști care au ales să emigreze și să își găsească un job în alte țări, potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, scrie dailybusiness.ro. Cu toate acestea, în ultimii ani, piața muncii din România a cunoscut o creștere constantă, iar anumite domenii sunt tot mai potrivite pentru românii din Diasporă care își doresc să revină acasă. Conform analizei realizate de Smartree, unul dintre domeniile care pot fi atractive pentru românii din Diaspora este cel IT, în special dezvoltare software.
Tot la capitolul locurilor de muncă atractive pentru românii din diasporă se numără și joburile care necesită cunoașterea unei limbi străine, precum sunt cele din Share Service Centers (HR, contabilitate, logistică, IT) sau cele din domeniul automotive (ingineri, proiectanți, project manageri, chiar și personal necalificat).