Jurnal românesc – 22.05.2017 UPDATE
Daniela Budu, 22.05.2017, 18:09
Ministrul român delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), că, pentru autorităţile de la Bucureşti,cheia negocierilor legate de Brexit o reprezintă protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie. În intervenţia sa, ministrul delegata reiterat că România susţine continuarea cooperării cu partea britanică pentru prevenirea şi combaterea oricăror forme de discriminare sau abuz asupra lucrătorilor români din Regat.
Ministrul Birchall a subliniat că: România acordă o atenţie deosebită problematicii referitoare la drepturile sociale, drepturile de pensie, având obiectivul de a se asigura că cetăţenii europeni, inclusiv români, care beneficiază de aceste drepturi la momentul iesirii Marii Britanii din Uniune, chiar şi pentru cei care nu au ajuns la vârsta de pensionare, vor continua să aibă acces la aceste beneficii şi după Brexit. De asemenea, România susţine recunoaşterea tuturor calificărilor obţinute în state comunitare înainte de iesirea Marii Britanii pentru toti cetătenii europeni, inclusiv români, şi va urmări ca acest aspect să fie gestionat şi reglementat corespunzător şi ulterior retragerii efective a Marii Britanii din Uniune, a mai afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Aflat într-o vizită de lucru în Italia, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a participat la o întâlnire cu reprezentanţii presei de limba română şi la primul Forum al Asociaţiilor Româneşti din Roma şi din alte regiuni ale Italiei. A fost subliniată importanţa pe care presa o are în diseminarea informaţiilor de interes pentru românii din afara graniţelor, precum şi pentru consolidarea relaţiilor dintre comunitate şi autorităţile statului de reşedinţă. De asemenea, oficialul român a prezentat principalele direcţii de acţiune ale ministerului, cu accent pe educaţia în limba română ca element definitoriu în păstrarea şi afirmarea identităţii.
La întâlnirea cu reprezentanţii mediului asociativ, prilejuită de Forumul Asociaţiilor Româneşti, ministrul a subliniat principalele aspecte referitoare la modalităţile de obţinere a finanţărilor nerambursabile acordate de MRP şi situaţia la zi a cererilor de finanţare depuse de către asociaţiile din Peninsulă. Oficialul a reiterat importanţa coagulării mediului asociativ atât pentru derularea unor proiecte cu impact major la nivelul comunităţii, cât şi în raportul pe care îl stabilesc cu autorităţile italiene. Totodată, Andreea Păstîrnac a vizitat şcolile duminicale şi a distribuit participanţilor la cursuri manuale achiziţionate în cadrul Programului „Limba română – educaţie şi comunicare”. Programul se va mai derula în Spania şi în Marea Britanie.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni invită toţi românii, oriunde s-ar afla, să ia parte la campania on-line derulată pe pagina de Facebook a ministerului. Mai exact, toţi cei care îşi doresc să participe nu trebuie decât să realizeze o fotografie cu tematica „Limba română mai aproape de casă” şi să încarce poza pe platforma de socializare. Acţiunea marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, ce se sărbătoreşte în acest an pe 28 mai. De asemenea, MRP pregăteşte un seminar cu tematică educaţională, ce se va derula sub forma unei dezbateri cu privire la importanţa educaţiei în limba română şi demersurile necesare în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.
La sediul Ambasadei României în Spania va avea loc, pe 24 mai, dezbaterea pe tema Start-Up Nation, dedicată celor care se gândesc să înceapă o afacere în România. Ei pot solicita finanţare nerambursabilă de la programul Start-Up Nation, prin care autorităţile române acordă 44.000 de euro pentru începerea unei afaceri în producţie, industrii creative, servicii şi comerţ. Dezbaterea oferă informaţii despre cum să depui cererea, ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi când poţi primi banii. Fondurile sunt nerambursabile şi reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, va răspunde întrebărilor pe tema programului Start-Up Nation şi pe orice alte teme legate de mediul de afaceri românesc şi sprijinirea antreprenorilor români.