Jurnal românesc – 19.05.2017
Daniela Budu, 19.05.2017, 12:03
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că trebuie să existe o politică cât se poate de clară în privinţa vaccinării, pentru că situaţia actuală este catastrofală. Potrivit şefului statului, este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă şi bine organizată din partea Ministerului Sănătăţii. Iohannis susţine că vaccinarea trebuie să se facă în nişte campanii care sunt, inclusiv mediatic, susţinute şi explicate oamenilor. Mai mult, el a subliniat că liderii politici care au susţinut că vaccinurile sunt nocive ar trebui să se informeze mai bine. Ultimele date arată că în România au fost, în ultimul an, peste 5700 de cazuri de rujeolă şi aproape 30 de decese.
Institutul Naţional de Statistică estimează că populaţia României a scăzut cu două milioane în ultimii zece ani ca urmare a emigraţiei. Potrivit lui Ilie Dumitrescu, director cabinet preşedinte INS, emigraţia românească este una pentru muncă şi Institutul nu are date cu privire la statutul celor plecaţi, dar are în vedere soluţii pentru a putea cunoaşte acest statut. Dumitrescu susţine că o asemenea cercetare necesită o colaborare cu instituţiile din ţările unde au plecat persoanele respective. Declinul demografic înregistrat în România a fost în 2016 de aproape 67 de mii de locuitori şi deja 31 de mii de persoane în primele trei luni ale acestui an. România este una dintre ţările cu cea mai înaltă rată a declinului demografic, conform unui raport al ONU. Potrivit acestuia, ţara ocupă locul al 18-lea într-un top alături de state precum Siria, Moldova, Bulgaria, Estonia, Ucraina, Letonia, Muntenegru, Africa de Sud, Serbia, Lituania, Slovenia sau Ungaria.
Duminică în faţa Ambasadei Finlandei la Bucureşti va avea loc o manifestaţie de susţinere a Cameliei Smicală, doctora de origine română căreia i-au fost luaţi copii de Protecţia Copilului din Finlanda. Susţinătorii vor cere eliberarea copiilor. Apoi, manifestanţii se vor deplasa la Ministerul român de Externe pentru a depune textul unui protest. Potrivit unui comunicat al ministerului pentru românii de pretutindeni, imediat de la înfiinţarea acestuia, pe 17 ianuarie 2017, cazul Cameliei Smicală şi a copiilor săi, cetăţeni româno-finlandezi, a fost în centrul preocupărilor sale şi a realizat o serie de demersuri în sprijinul acesteia. În luna februarie, ministrul Andreea Păstîrnac a primit-o în audienţă pe ambasadoarea Finlandei în România, Paivi Pohjanheimo, întrevedere în cadrul căreia a fost reiterată îngrijorarea statului român faţă de situaţia celor doi minori. Diplomatul finlandez a dat atunci asigurări că autorităţile de la Helsinki sunt preocupate de asigurarea unui mediu sigur de viaţă pentru toţi copiii, iar sistemul de asigurare a drepturilor sociale se bucură în Finlanda de o largă recunoaştere pe plan internaţional. În mai, demnitarul român a discutat cu oficiali finlandezi acest caz şi posibilităţile de cooperare în vederea menţinerii legăturii între cei doi minori, dar şi cu familia. Recent, Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, pentru a discuta acest caz.