Jurnal românesc – 05.05.2017
Premierul Sorin Grindeanu s-a aflat, joi, într-o vizită oficială în Israel pentru o serie de întâlniri la nivel înalt, destinate intensificării cooperării politice şi economice între cele două state. Grindeanu s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii israelienilor originari din România. Potrivit lui, comunitatea din Israel a reuşit să transmită de la o generaţie la alta valorile identitare româneşti şi interesul pentru limba română. Premierul a identificat împreună cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, noi domenii de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi au semnat, la Ierusalim, o declaraţie comună pentru reducerea costurilor de roaming între cele două ţări. Iniţiativa ar urma să-i ajute pe oamenii de afaceri israelieni şi români să-şi dezvolte relaţiile.
Daniela Budu, 05.05.2017, 12:05
Secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a declarat că există foarte mulţi români care sunt în străinătate şi doresc să se întoarcă în ţară cu ocazia programului „Start-up Nation”. El a menţionat că, până acum, programul a fost prezentat în peste 30 de judeţe, iar valoarea fondurilor pentru anul acesta este de 380 de milioane de euro. Totodată, Laufer a afirmat că prin acest program vor fi create circa 17.000 de locuri de muncă anual. Programul „Start-up Nation Romania” a fost aprobat de Guvern pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi se adresează tinerilor cetăţeni români care vor să îşi înfiinţeze o companie şi care vor fi motivaţi să rămână în ţară şi să desfăşoare activităţi de antreprenoriat. Programul are ca obiectiv principal stimularea înfiinţării de noi IMM-uri.
România sprijină în mod „clar şi deschis” procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat, joi, ambasadorul român la Chişinău, Daniel Ioniţă. El a subliniat că instituţiile din România colaborează cu cele din Republica Moldova pentru întărirea acestora şi gestionarea provocărilor. Oficialul a arătat că pentru integrarea României în NATO şi UE ţara a avut o strategie, un scop, dar şi sprijinul partidelor politice şi al societăţii. El a subliniat că în regiune este nevoie de o viziune pe termen lung, de politicieni ambiţioşi, dar şi de o societate civilă care să-i ghideze pe lideri să întreprindă acţiunile necesare. Totodată, Daniel Ioniţă a adăugat că cea mai importantă resursă a unei ţări este cea umană.
După 80 de ani de la ridicarea, în anul 1937, în satul Ţepilova din raionul Soroca, a bustului în bronz al Regelui Ferdinand I al României, monumentul a fost refăcut şi va fi dezvelit sâmbătă, 6 mai 2017. Bustul în bronz al Regelui Ferdinand va fi aşezat în piaţa din faţa căminului cultural al satului Ţepilova, iar cheltuielile pentru lucrările de proiectare, reconstituire şi edificare a bustului provin din donaţii şi sponsorizări. Monumentul a fost evacuat şi distrus pe vremea sovietică. În Republica Moldova au mai fost reaşezate la locul lor busturi în bronz ale Regelui Ferdinand I în localităţile Nisporeni şi Ialoveni. Custodele Coroanei române va fi reprezentat de Alteţa Sa Regală Principele Radu, iar ceremonia este considerată de Casa Majestăţii Sale Regelui Mihai I drept parte din programul de evenimente dedicate sărbătorii naţionale de 10 Mai din acest an.