Jurnal românesc – 14.03.2017
Reprezentanţi ai Guvernului de la Bucureşti vor face în perioada 15-17 martie o vizită de lucru în Italia pentru a verifica informaţiile apărute în presă despre existenţa unor cazuri de exploatare a unor cetăţeni români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului de Interne vor discuta cu oficialităţi locale, cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.
Roxana Vasile, 14.03.2017, 12:31
Totodată, MAE de la Bucureşti a anunţat că Ambasada României la Roma şi Consulatul din Catania au iniţiat demersuri pe lângă autorităţile italiene în acelaşi caz. Un reportaj publicat, duminică, de săptămânalul britanic The Observer releva că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea românce, care lucreaza în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv agresiuni sexuale, care se petrec într-o impunitate aproape totală. Româncele intervievate spun că sunt obligate să muncească 12 ore pe zi în condiţii de căldură extremă, fără apă, cu salarii neplătite şi trăiesc în clădiri izolate în condiţii degradante şi neigienice. În timp ce muncesc, trebuie să facă faţă, adesea, violenţei fizice, ameninţărilor cu arme şi şantajelor îndreptate inclusiv împotriva familiilor.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, luni, că a elaborat un pachet de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, în timp ce cinci patronate din transporturi ameninţă cu proteste la nivel naţional, dacă Guvernul nu va extinde această perioadă până la 31 decembrie. Executivul a aprobat, anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime. Perioada de plafonare a început pe 18 noiembrie şi va expira pe 18 mai. Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere măsuri de stabilizare a pieţei precum stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum şi derularea unor activităţi susţinute de informare publică şi de educaţie financiară pe tema poliţelor RCA.
Noul preşedinte al Bulgariei, Rumen Radev, nu este de acord cu acordul de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA), semnat în luna octombrie, aşa că va sesiza Curtea Constituţională bulgară – informează Gândul.info. Dacă acest lucru se va întâmpla, acordul va fi blocat, ceea ce înseamnă că românii nu vor mai merge fără vize în Canada. ”În calitatea de preşedinte al Bulgariei şi de garant al Constituţiei, voi înainta această chestiune Curţii Constituţionale, întrucât CETA necesită amendamente la legea fundamentală şi Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe asupra conformităţii legale. Deocamdată, CETA se află în mâinile parlamentului bulgar, pentru votul de ratificare” – a spus preşedintele Rumen Radev.
Vameşii din Portul Constanţa au făcut, luni, cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din ultimii cinci ani, cu o valoare estimată la 2,5 milioane de euro. Ei au confiscat peste 700 de mii de pachete de ţigări după ce au interceptat un transport clandestin sosit din Thailanda. Marfa avea ca destinaţie România, însă putea ajunge oriunde în Uniunea Europeană. În 2013, tot în portul Constanţa, vameşii au confiscat 10,5 milioane de ţigarete care veneau din Malta şi urmau să ajungă în Ucraina.