Jurnal românesc – 20.09.2016
Şapte secţii de votare vor fi înfiinţate în localităţi din Republica Moldova, Spania şi Marea Britanie, după centralizarea parţială a numărului de cetăţeni români din străinătate care s-au înscris în Registrul Electoral. Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că în localităţile respective a fost atins pragul minim de 100 astfel de înscrieri cu opţiunea pentru votul la o secţie aflată în apropierea locuinţei. În ceea ce priveşte numărul de solicitări de vot prin corespondenţă, cele mai multe au venit din Spania, Republica Moldova, Germania, Marea Britanie şi Franţa, se precizează într-un comunicat al Autorităţii.
Bogdan Matei, 20.09.2016, 12:21
Elevi din liceele şi gimnaziile din Republica Moldova pot opta începând din acest an şcolar pentru o nouă disciplină: educaţia prin film. Prin acest proiect se doreşte familiarizarea adolescenţilor cu lumea filmului documentar, astfel încât elevii basarabeni să-şi dezvolte gândirea critică şi analitică. Ei vor avea ocazia să vizioneze şi să dezbată filme documentare pe teme precum drepturile omului, relaţile familiale, abuzul, discriminarea, protejarea mediului, diversitatea culturală.
Cernăuţiul a fost declarat drept cel mai sigur oraş din Ucraina, în cadrul unui sondaj online în care internauţii au avut de ales între 26 de mari oraşe din statul vecin. Cei care au participat la sondaj au ţinut cont de câteva criterii şi au acordat puncte de la unu la şapte, evaluând siguranţa oraşului, curăţenia, confortul, accesibilitatea, gradul de poluare a mediului, nivelul de dezvoltare a infrastructurii comerciale şi de transport, prezenţa unor terenuri şi săli de sport, locuri pentru recreere şi spaţii de joacă pentru copii, calitatea serviciilor publice şi ospitalitatea locuitorilor. În acest clasament, Cernăuţiul a acumulat 5,5 puncte din 7 posibile. Capitala politică, economică şi culturală a fostei Bucovine româneşti din interbelic este urmată de oraşele Luţk şi Vinniţa, din vestul Ucrainei. Cele mai periculoase oraşe ucrainene au fost declarate Luhansk şi Doneţk, din estul rusofon şi rusofil devastat de rebeliunea secesionistă.
Radio România Internaţional şi Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România au făcut o importantă donaţie de cărţi şi publicaţii în limba maternă pentru românii din Ungaria. Evenimentul s-a desfăşurat la Gyula, în prezenţa unei delegaţii de jurnalişti din România, a lui Tiberiu Boca, redactor-şef al emisiunilor în limba română de la Televiziunea Maghiară-Budapesta, şi a episcopului ortodox al românilor din Ungaria, Siluan.
Potrivit colegilor noştri Valentin Ţigău şi Răzvan Emilescu, jurnaliştii din România au primit informaţii despre viaţa culturală şi spirituală a românilor din Ungaria – comunitate care, cu timpul, e din ce în ce mai redusă numeric. În numele acestei comunităţi, redactorul şef al revistei Foaia Românească şi preşedinte al Uniunii Românilor din Ungaria, Eva Iova Simon, a declarat, în exclusivitate pentru RRI: “Noi, românii din Ungaria, cu toate că suntem puţini şi din ce în ce mai asimilaţi, avem multe lucruri în comun cu românii din Serbia, atât din Voivodina cât şi din Valea Timocului. Este îmbucurător faptul că, mai ales reprezentanţii tinerei generaţii de aici creează legături între ei, inclusiv în mediul virtual, care contribuie la menţinerea limbii natale şi la eliminarea graniţelor dintre ei. Ne bucurăm că putem face acest lucru şi cu ajutorul României” – a conchis redactorul şef al revistei Foaia Românească şi preşedinte al Uniunii Românilor din Ungaria, Eva Iova Simon.