Jurnal românesc – 23.02.2016
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că, începând cu 10 martie, în toate spitalele din ţară vor avea loc controale. El a declarat că se gândeşte la instituirea unor registre în care să fie trecute cazurile de boli transmisibile. Tot în aceste registre ar urma să fie marcate şi complicaţiile care apar în tratamentul unor pacienţi.
Florentin Căpitănescu, 23.02.2016, 12:16
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că, începând cu 10 martie, în toate spitalele din ţară vor avea loc controale. El a declarat că se gândeşte la instituirea unor registre în care să fie trecute cazurile de boli transmisibile. Tot în aceste registre ar urma să fie marcate şi complicaţiile care apar în tratamentul unor pacienţi.
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că diaspora poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării, un adevărat capital care poate fi valorificat. El a declarat că un nou cadru, în care atenţia faţă de diaspora să devină o prioritate naţională, va trebui transpus în politici publice, programe şi proiecte. Şeful statului a mai spus că, pentru a răspunde aşteptărilor românilor de a se conecta cu ţara şi de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea mai multe instrumente online – de la informaţii disponibile în reţea la cursuri şi programe educaţionale şi antreprenoriale. El a anunţat că Executivul va propune o foaie de parcurs care să reflecte importanţa strategică acordată diasporei. Pe de altă parte, preşedintele Iohannis şi-a exprimat regretul pentru faptul că puţini români aflaţi în străinătate au planuri de întoarcere în ţară. Declaratiile au fost facute la conferinta „Diaspora românească, vector de dezvoltare” .
Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, a subliniat, la o dezbatere organizată la sediul Ministerului de Externe, importanţa pe care o are participarea la vot a românilor din afara graniţelor. Cu această ocazie, el a reamintit că românii care trăiesc în străinatate se pot înscrie în Registrul Electoral începând cu 1 aprilie. De asemenea, ministrul Stoenescu a precizat că Ministerul de Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă au început, deja, o campanie de informare a românilor din străinătate cu privire la votul prin corespondenţă. Prezent, şi el, la dezbatere, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Dan Vlaicu, a afirmat că este nevoie de sprijinul românilor stabiliţi în străinătate pentru asigurarea condiţiilor necesare procesului de vot, fiindcă Ministerul de Externe nu are suficient personal pentru toate secţiile de votare care vor fi amenajate.
La rându-le, reprezentanţii societăţii civile au propus o serie de corecturi la lege care să uşureze participarea cetăţenilor români din afara graniţelor la alegeri, cum ar fi termenul pe care alegătorii îl au la dispoziţie pentru a se înscrie să voteze prin corespondenţă. Dezbaterea, care a avut loc luni, s-a intitulat ”Anticiparea provocărilor de organizare pentru gestionarea procesului electoral în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Oportunitatea sistemului de vot prin corespondenţă”.
Anul trecut, peste o mie de persoane s-au adresat Senatului pentru informaţii de interes public, iar majoritatea solicitărilor scrise înregistrate au fost soluţionate favorabil, relevă un memorandum intern. Solicitările au vizat, între altele, informaţii despre iniţiative legislative, stenograme, activitatea senatorilor, reglementări privind birourile senatoriale din circumscripţiile electorale, date de contact, indemnizaţii şi alte drepturi. Anul trecut nu a fost înregistrată nicio plângere pe rolul instanţelor judecătoreşti cu privire la modul in care Biroul de relaţii publice al Senatului a răspuns cererilor formulate în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public.