Jurnal românesc – 28.01.2016
Daniela Budu, 28.01.2016, 12:17
Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului român de Externe a lansat, joi, o platformă online prin intermediul căreia asociaţiile de români din afara graniţelor vor putea solicita finanţare pentru proiecte care să promoveze valorile identitare româneşti. Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, este de părere că prin utilizarea platformei online pentru depunerea proiectelor se face nu numai economie de bani, ci şi de timp. El a amintit că românii de peste hotare sunt o parte integrantă a poporului şi spiritualităţii româneşti şi că interesul statului român faţă de comunităţile româneşti din afara graniţelor este unul legitim. Totodată, oficialul a menţionat domeniile principale la care românii din străinătate pot aplica – educaţia, spiritualitatea, cultura şi presa.
Legea antifumat a fost declarată, miercuri, constituţională de instanta din Romania. La 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fumatul, inclusiv de ţigări electronice, nu va mai fi permis în cluburi, baruri, restaurante, la locul de muncă, în instituţii de învăţământ, în spitale, precum şi în spaţiile de joacă pentru copii. Vor face excepţie celulele din penitenciarele de maxima siguranţă şi camerele special amenajate din zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale. Persoanele care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: amenzi între 5.000 şi 15.000 de lei sau suspendarea activităţii. Legea antifumat este apreciată de aproape 80% dintre respondenţii unui sondaj realizat în această lună de Institutul IRES. Trei sferturi din totalul celor chestionaţi declară că nu fumează, ceea ce înseamnă că numărul nefumătorilor este de trei ori mai mare decât cel al fumătorilor. Totodată, patru din zece fumători care au participat la studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an, iar aproximativ o cincime intenţionează să renunţe la fumat în următoarea lună. În schimb, peste un sfert dintre ei nu sunt interesaţi să se lase de fumat. Studiul mai relevă că 51% dintre români nu permit niciodată fumatul în casă, în timp ce 25% îl acceptă într-una dintre camerele casei şi doar 2% declară că în locuinţele lor fumatul este permis peste tot. Sondajul a fost realizat de Institutul IRES în perioada 21-25 ianuarie 2016 pe un eşantion de peste 2.000 de indivizi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.
România ocupă locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de Banca Centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top global format din 40 de ţări, potrivit unui raport al World Gold Council. Organizaţia se ocupă cu analiza pieţei aurului pe baza informaţiilor de la FMI, iar datele sunt valabile pentru luna septembrie din 2015. Banca Naţională a României deţine rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 miliarde de euro), fiind înaintea unor Bănci Centrale din ţări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Înaintea României se poziţionează Coreea, Banca Reglementelor Internaţionale, Banca Băncilor Centrale, dar şi Grecia, stat care în vara anului trecut a trecut printr-o criză puternică a datoriilor şi s-a pus chiar problema excluderii sale din zona euro.
Pe primul loc în topul global al celor mai mari rezerve de aur se poziţionează SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, urmată de Germania, cea mai mare economie europeană. Revenind la România, BNR nu mai cumpără în prezent aur, decizia fiind luată în anul 2000. O pondere de 60% din rezervă de aur a Băncii a rămas depozitată în afară graniţelor ţării în perioda 2010-2014, în principal la Londra. Rezervă de aur a BNR a stagnat în ultimii cinci ani, însă valoarea acesteia s-a redus în acest interval cu aproximativ 1,2 miliarde de euro.