Jurnal românesc – 7.01.2016
În România, un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va fi utilizat în 2016, la alegerile locale din iunie şi la cele parlamentare din noiembrie. În urma implementării proiectului, alegătorii care doresc să îşi exprime opţiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secţiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă şi-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secţie sau dacă şi-a mai exercitat dreptul la vot la acelaşi scrutin. În prezent, sunt peste 18,2 milioane de persoane cu drept de vot, iar numărul secţiilor de votare depăşeste 18 mii, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă.
Mihai Pelin, 07.01.2016, 12:15
Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, el fiind ales cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016. Vicepresedinte a fost votata procurorul Luminiţa Palade. Mircea Aron este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981, in timp ce Luminiţa Palade are o vechime de doi ani în Consiliu şi este magistrat din 1994. Cei doi consideră prioritare, conform proiectelor de management, corectitudinea şi transparenţa în procedurile de numiri la conducerile Instanţei Supreme, Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întărirea integrităţii sistemului judiciar, precum şi susţinerea unor modificări la legile justiţiei.
În România, taxele percepute pentru documentele de şedere şi călătorie emise cetăţenilor străini au scăzut de la 1 ianuarie, în urma reducerii TVA de la 24% la 20%, informează Inspectoratul General pentru Imigrări. Contravaloarea permisului de şedere temporară sau permanentă este de 252 de lei (55 euro), iar pentru paşaportul eliberat persoanelor fără cetăţenie şi pentru documentul de călătorie emis beneficiarilor unei forme de protecţie internaţională în România (refugiat sau protecţie subsidiară) solicitanţii vor achita suma de 260 de lei.
În Marea Britanie, costul minim pentru întreţinerea unui copil în primul an este estimat în jurul sumei de 1.600 de lire sterline. Pentru părinţii care aleg cele mai scumpe produse pentru copilul lor, suma poate depăşi 7.200 de lire sterline. Sunt tot mai mulţi români care s-au mutat sau plănuiesc să se mute în Marea Britanie, aşa că site-ul AngliaMea.ro a realizat un calcul estimativ al cheltuielilor aferente naşterii şi creşterii unui copil până în primul an de viaţă în Marea Britanie. Aproximativ 30% din veniturile ambilor părinţi se cheltuiesc pe copil, conform telegraph.co.uk. Potrivit unor studii, costurile creşterii unui copil au crescut în ultimii 10 ani cu peste 60%. În Marea Britanie, marea majoritate a femeilor nasc folosind sistemul public de sănătate, iar analizele de bază, ecografiile, naşterea şi îngrijirea postnatală sunt gratuite.
De la 1 ianuarie 2016, potrivit noului Cod Fiscal, în România, persoanele care nu realizează venituri (majoritatea beneficiind de ajutoare sociale) trebuie să se înregistreze la Fisc şi să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate, însă Guvernul tocmai a dat un semnal că ar vrea să amâne această prevedere. Contribuţiile respective – CASS – se calculează ca procentaj (5,5%) din salariul minim pe economie, iar persoanele vizate trebuie să plătească echivalentul a şase luni anterioare înregistrării, adică să plătească 57 de lei per luna de cotizare, în total 342 de lei (75 euro) pentru ultimele şase luni din anul 2015. În 2016, după ce salariul minim pe economie va urca la 1.250 de lei (276 euro)de la 1 mai, CASS va creşte proporţional, ajungând la 62,5 lei per luna de cotizare.