Jurnal românesc – 2.12.2015
Mihai Pelin, 02.12.2015, 12:02
La Bucureşti şi-a început activitatea în mod oficial Comandamentul Diviziei Multinaţionale, cu un grad ridicat de operabilitate, care va asigura comanda unităţilor NATO în cazul dislocării acestora pe flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice. Acest comandament va fi vârful de lance al cooperării militare între ţările aliate din această regiune – se precizează pe site-ul NATO. Conform planurilor, comandamentul de la Bucureşti va fi compus din 280 de militari şi se va afla sub controlul Comandamentului de forţe întrunite NATO de la Napoli.
Circa 70% din românii din străinătate şi-ar dori să se întoarcă acasă, dar corupţia, mentalitatea şi nivelul scăzut de trai din România reprezintă principalele bariere care îi împiedică să facă acest lucru, reiese dintr-un studiu recent. Potrivit documentului, motivul principal al emigrării l-au constituit condiţiile materiale, românii fiind atraşi de nivelul ridicat de trai din ţările în care au migrat, dar dorul de acasă i-ar face să se întoarcă. Românii stabiliţi peste hotare sunt, pe de altă parte, preponderent optimişti în ceea ce priveşte viitorul în România. Aproape jumătate dintre ei cred că situaţia s-ar putea îmbunătăţi în următorii ani în ţara lor.
Preşedintele român Klaus Iohannis a înaintat în grad, cu ocazia Zilei Naţionale, mai mulţi ofiţeri din cadrul MApN, MAI şi SPP, afirmând că acesta nu este doar un gest simbolic, ci este un semn al susţinerii proiectului de modernizare a acestor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Şeful statului român a mai spus că reprezentanţii acestor instituţii sunt chemaţi să răspundă unor provocări complexe, iar societatea are aşteptări mari de la ei. De asemenea, Klaus Iohannis a decorat mai mulţi reprezentanţi ai Academiei Române, ai Agenţiei Spaţiale Române şi ai postului Radio France Internationale. El a spus că aceste instituţii au contribuit la efortul de a face din România o ţară prosperă şi puternică.
Peste 200 de delegaţi din 35 de ţări au adoptat, pe 1 decembrie, la Alba Iulia, la cea de-a 19-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti, un program de pregătire a românilor de pretutindeni pentru centenarul Marii Uniri, care va fi marcat în 2018. Cel mai important dintre documentele semnate de participanţi este declaraţia privind reunificarea Basarabiei cu România. Vicepreşedintele congresului, Vasile Tărâţeanu, a afirmat că, astfel, cei din Basarabia îşi pot salva cultura, tradiţiile, obiceiurile şi integritatea teritorială a acelei părţi din România, ruptă în 1940 în urma Pactului Rebbentrop – Molotov. Înfiinţat în 1993, Congresul Spiritualităţii Româneşti este unica formă organizată, unitară, de întrunire a reprezentanţilor românilor din întreaga lume.
Cooperativa Proxima organizează, în zilele de 2 şi 3 decembrie, evenimentul România dus şi întors: viaţa şi munca în exploatare, la Palazzo Cosentini din Ragusa Ibla, în regiunea Sicilia. În cadrul său au loc dezbateri şi comunicări focalizate pe problemele cu care se confruntă comunitatea românească în vederea identificării modalităţii de ieşire din sistemul de exploatare a lucrătorilor. La congres participa Dana Constantinescu, ambasadorul Romaniei în Italia, reprezentanţi ai ONU, ai instituţiilor italiene, diplomaţi români, experţi în domeniu, autorităţi judiciare, lideri sindicali, operatori din cadrul primăriei şi ONG, jurnalişti.