Jurnal românesc – 24.07.2015
Mihai Pelin, 24.07.2015, 12:10
Preşedintele Klaus Iohannis conduce în topul încrederii românilor în personalităţile publice, fiind urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ambasadorul României în SUA, George Maior, potrivit unui sondaj INSCOP. Conform cercetării, 61,6% dintre respondenţi au afirmat că au încredere multă şi foarte multă în Klaus Iohannis, faţă de procentul de 65% pe care acesta îl obţinuse în luna aprilie. Pe locul al patrulea se situează premierul Victor Ponta, cu 21,7% din opţiunile de încredere alre românilor, iar cel de-al cincilea loc este ocupat de edilul Bucureştiului, Sorin Oprescu, care se bucură de încrederea a 21,6% dintre cei chestionaţi.
Ministerul Mediului din România propune acordarea unor importante subvenţii la cumpărarea unui autovehicul pur electric şi la achiziţia unuia electric hibrid, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului lansat în dezbatere publică. Subvenţiile vor fi acordate sub forma unui ecotichet cu o valoare de 20.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul pur electric şi 5.000 lei pentru achiziţionarea unuia nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 redusă. Persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice vor beneficia de un ecotichet pentru fiecare astfel de autovehicul achiziţionat. În 2014, în România, nu a mai fost derulată vreo sesiune de finanţare după ce în 2013 au fost alocate 100 de ecotichete pentru achiziţia de automobile electrice şi a existat un singur solicitant.
Tinerii din Republica Moldova care doresc să-şi continue studiile în România pot depune actele până pe 27 iulie la sediul Secţiei Consulare din Chişinău. Liceeni vor depune dosarele la intrarea din strada Grigore Ureche nr.2, iar candidaţii pentru învăţământul universitar vor depune dosarele la intrarea în Consulat dinspre strada Albişoara. Candidaţii ale căror nume de familie încep cu litere de la „A” la „M” sunt sfătuiţi să se prezinte pe 23 şi 25 iulie 2015, iar cei ale căror nume de familie încep cu litere de la „N” la „Z” sunt aşteptaţi pe 24 şi 26 iulie 2015. În data de 27 iulie 2015 se vor prezenta cei care, din motive obiective, nu au reuşit să depună dosarul în zilele recomandate. Comisia de primire a actelor pentru studii în România va fi la Cahul în perioada 29 – 31 iulie, la sediul Universităţii Bogdan Petriceicu Haşdeu.
Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare şi radioactive a fost inaugurat recent, în premieră, pe Aeroportul „Henri Coandă” Otopeni, în condiţiile în care, în România, astfel de echipamente existau până acum doar în punctele rutiere pentru trecerea frontierei, în porturi şi gări. Sistemul a fost donat României de către SUA, în cadrul programului privind detecţia şi descurajarea contrabandei nucleare, derulat de autorităţile americane în parteneriat cu România. Cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie, poliţiştii de frontieră pot depista imediat materialele radioactive sau nucleare ascunse în autoturisme sau în bagaje. La nivel naţional funcţionează deja 60 de astfel de sisteme mobile de detecţie a radiaţiilor, după ce, începând cu anul 2008, guvernul SUA a investit peste 20 de milioane de dolari în echipamente şi în instruirea poliţiştilor care le folosesc. Astfel, din 2009 şi până în prezent, în România au fost scanate aproximativ zece milioane de maşini, pietoni şi containere cu marfă.