Jurnal românesc – 9.04.2015
Ministerul român al Afacerilor Externe a lansat, la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, seria de dezbateri interactive Dialoguri@MAE”, dedicate unui schimb de idei nemijlocit şi contactului direct între reprezentanţii MAE şi cei ai societăţii civile, în scopul informării asupra temelor relevante de politică externă şi a facilitării dialogului pe aceste subiecte. Consider că prin intermediul acestor dezbateri vom putea împărtăşi cu mediul academic, think-tank-uri de profil, reprezentanţi ai mass-media şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile active în domeniu eforturile conceptuale prin care MAE contribuie la conturarea, definirea şi implementarea politicilor la nivel european şi internaţional. Am convingerea că acest exerciţiu de dialog deschis şi interactiv va fi reciproc avantajos şi că vine în întâmpinarea dorinţei de consultare publică existentă la nivelul societăţii civile pe teme de politică externă”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu. Prima ediţie Dialoguri@MAE” se concentrează pe Viziunea României asupra revizuirii Strategiei Europene de Securitate”.
Corina Cristea, 09.04.2015, 11:46
Parlamentarii de la Bucureşti şi-au modificat Statutul în aşa fel încât urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a unui deputat sau senator să poată fi aprobate cu votul majorităţii celor prezenţi la şedinţa camerei care dezbate o astfel de cerere înaintată de procurori. Modificarea pune statutul aleşilor în acord cu legea fundamentală, aşa cum ceruse Curtea Constituţională, varianta anterioară creând discriminare între cele două Camere. Recent, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, a senatorului social-democrat Dan Şova. Majoritatea celor prezenţi au votat pentru, dar conducerea Senatului a decis că solicitarea DNA este respinsă, deoarece nu a fost întrunită o majoritate din numărul total al senatorilor. Aceasta deşi, în cazul deputaţilor, cereri similare au fost aprobate cu votul majorităţii simple a celor prezenţi.
400 de mii de turişti români şi străini sunt aşteptaţi anul acesta să viziteze cele peste 150 de biserici fortificate săseşti din Transilvania. Pentru a-i atrage pe turişti, Biserica Evanghelică din România a emis şi în acest an Transilvania card” – primul card de vacanţă din România. Acesta costă 50 de lei, banii fiind donaţi pentru întreţinerea şi renovarea bisericilor cetate din Transilvania. Cu acest card, un turist poate vizita în acest an toate bisericile fortificate. În plus, posesorii acestui card turistic beneficiază de reduceri considerabile la 60 de hoteluri, restaurante şi chiar şi la centrele de închirieri de biciclete din Transilvania, unde sunt biserici săseşti. Transilvania card” se poate cumpăra din centrele Bisericii Evanghelice şi din librăriile din Sibiu, Mediaş, Sighişoara, Braşov şi Râşnov, dar şi la Bucureşti – la Muzeul Ţăranului Român – sau la Munchen. El poate fi comandat şi prin email. Anul trecut peste 360 de mii de turişti au vizitat bisericile fortificate, între acestea remarcându-se Biserica Neagră din Braşov, cu 180 de mii de vizitatori, urmată de Prejmer şi Biertan.