Jurnal românesc – 5.02.2015
Competenţele tinerilor români cu studii în străinătate şi care s-au remarcat în domeniile în care activează se pot transforma într-un instrument valoros de promovare a interesului naţional – a apreciat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a făcut declaraţia la ceremonia de semnare, miercuri, a protocoalelor de colaborare dintre ministerul de Externe, pe de o parte, şi Liga Studenţilor Români din Străinătate, şi, respectiv, Fundaţia Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor, pe de alta. Cele două documente stabilesc liniile comune de acţiune ale ministerului, Ligii şi Fundaţiei, între care şi efectuarea de către studenţii români cu pregătire academică în străinătate a unor stagii de practică în Centrala MAE şi în misiunile diplomatice ale României. Ministrul Aurescu a precizat că în realizarea acestor protocoale s-a plecat de la ideea că promovarea obiectivelor României, inclusiv a celor de politică externă, trebuie să se sprijine mult mai mult pe contribuţia tinerilor de valoare aflaţi temporar în străinătate.
Bogdan Matei, 05.02.2015, 12:30
Guvernul de la Bucureşti intenţionează să construiască nouă mii de locuinţe destinate închirierii, pentru familiile sau persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu venituri sub salariul mediu pe economie. Pentru finanţarea proiectului, Executivul a aprobat contractarea unui împrumut de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În şedinţa de miercuri a Executivului, plafonul de garantare pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit a fost stabilit la zece milioane de lei, iar plafonul pentru programul Prima Casă va fi suplimentat, dacă suma de două miliarde şase sute de milioane de lei alocată pentru 2015 va fi cheltuită, a precizat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.
Preşedinte Klaus Iohannis a afirmat că rezultatul alegerilor parlamentare de pe 30 noiembrie conduce la imperativul ca în viitoarea putere executivă de la Chişinău responsabilitatea parcursului democratic să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis – a subliniat preşedintele, la discuţiile cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă. Declaraţia survine pe fondul incertitudinilor privind configuraţia viitorului Executiv de la Chişinău. Premierul desemnat, Iurie Leancă, nu a exclus posibilitatea renegocierii actualei coaliţii minoritare şi formarea unei alianţe majoritare în formula guvernului pe care l-a condus şi până acum, format din partidele Liberal Democrat, Democrat şi Liberal. Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majorităţii deputaţilor, adică de cel puţin 51 de voturi. PLDM şi PD deţin împreună doar 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, iar cele două formaţiuni din coaliţia minoritară mizează şi pe voturile liberalilor.
România aşteaptă ca mobilizarea cetăţenilor ucraineni pentru lupta cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze imparţial, transparent şi nediscriminatoriu. La discuţiile cu ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Teofil Bauer, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi-a reiterat preocuparea faţă de soarta celor peste 400 de mii de etnici români, concentraţi în nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei, Ţinutul Herţa şi Transpacarpatia. El a precizat că autorităţile de la Bucureşti sunt în contact permanent, prin intermediul diplomaţilor români de la ambasada din Kiev şi consulatele din Cernauţi şi Odessa, cu reprezentanţii acestora. Potrivit mass-media, pentru a opri fuga de mobilizare, autorităţile ucrainene au decis să impună restricţii de călătorie în străinătate pentru bărbaţii încorporabili.