Jurnal românesc – 25.11.2014
Popularitatea preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, a urcat spectaculos, iar optimismul românilor s-a dublat după alegerile prezidenţiale, arată un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Încrederea românilor în Klaus Iohannis a crescut de la 25%, înainte de alegeri, la 61%, ceea ce-l face pe Klaus Iohannis politicianul cu cea mai spectaculoasă creştere a încrederii populaţiei în ultima perioadă. Pe de alta parte, 62% dintre cei chestionaţi consideră că nu trebuie schimbat guvernul actual, pentru ca puterea sa nu fie deţinută de un singur partid. În urma alegerilor, candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, a obţinut 54,43%, iar candidatul PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta, 45,56%. În secţiile de votare din diaspora, Klaus Iohannis a câştigat detaşat, cu aproape 90% dintre voturi.
Mihai Pelin, 25.11.2014, 11:00
Procurorii au început urmărirea penală în mai multe dosare în urma plângerilor depuse de românii din străinătate care nu au putut vota la alegerile prezidenţiale. Urmărirea penală a început faţă de faptă, adică faţă de încălcarea dreptului la vot. Procurorul General Tiberiu Niţu a precizat că prin poşta electronică au fost primite mai multe sesizări împotriva miniştrilor care au avut atribuţia de a organiza alegerile.
În Romania, proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va fi definitivat vineri, a anunţat ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov. El a precizat ca documentul va fi discutat, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii Comisiei Europene, FMI şi cei ai Băncii Mondiale, iar cel mai probabil pe 10 decembrie va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare. Darius Vâlcov a reamintit ca în proiectul de buget nu vor exista creşteri de taxe şi impozite, iar prioritatea o reprezintă investiţiile din fondurile europene. Totodată, oficialul roman a precizat că majorările în două etape a salariilor profesorilor sunt cuprinse în proiectul de buget pentru 2015.
Duminică, în Republica Moldova, fosta republică sovietică majoritar românofonă, vor avea loc alegeri parlamentare, considerate cruciale pentru viitoarea orientare a statului. Conform analiştilor, scrutinul ar putea fi câştigat de principalele trei formaţiuni proeuropene care, împreună, devanseaza Partidul Comuniştilor, de orientare prorusă. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Sociologică din Moldova, Partidul Comuniştilor rămâne pe primul lor în intenţiile de vot, cu 17%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat, cu 15%, Partidul Democrat, cu 13%, Partidul Patria, cu 8,2% şi Partidul Liberal, cu 6,5%. Aproape de pragul accederii în legislativul de la Chişinău sunt Partidul Socialiştilor, cu 4,7% şi Partidul Liberal Reformator, cu 4,3%.