Jurnal românesc – 11.11.2014
România are nevoie de o creştere cu 150% a numărului de specialişti în tehnologia informaţiei, potrivit estimărilor realizate de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS). Cu o piaţă actuală de 120.000 de specialişti şi un sector IT în plină creştere, ţara noastră trebuie să aibă în vedere dezvoltarea acerbă a acestui domeniu şi să susţină în următorii cinci ani dezvoltarea profesională a încă 180.000 de specialişti care să se poată angaja atât în companiile de software, cât şi în departamentele de specialitate ale firmelor din alte domenii de activitate. ANIS consideră că numai cu susţinere din partea a trei factori – companii, studenţi şi sistemul educaţional – piaţa de specialişti IT din România poate şi trebuie să atingă minimum 300.000 oameni până în anul 2020.
Roxana Vasile, 11.11.2014, 12:39
Mai mult de jumătate dintre românii care deţin sub 5 hectare de teren agricol vor să vândă sau să dea în arendă pământul, pentru că nu îşi recuperează banii investiţi în culturile agricole din cauza majorărilor din ultimii ani ale preţurilor la motorină, seminţe şi pesticide – informează România Liberă on-line. În plus, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei, spune că o mare parte dintre fermierii români au îmbătrânit, iar foarte puţini dintre urmaşii lor se mai ocupă de agricultură, sprijinul acordat de stat tinerilor fiind mult prea mic. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma, în aprilie, că în România există peste 700.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare şi care deţin o suprafaţă de 35-40% din suprafaţa agricolă naţională. România are o suprafaţă agricolă de aproape 14 milioane de hectare, din care aproximativ 9 milioane sunt terenuri arabile.
Rata inflaţiei pe ultimele 12 luni a coborât, în octombrie, la 1,44%, faţă de 1,54% cât era în septembrie. Aceasta, în condiţiile în care în octombrie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu aproape 0,6%, tarifele serviciilor s-au majorat cu aproximativ 0,2%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu circa 0,1%, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistitică publicate marţi. Totodată, comparativ cu finalul anului trecut, alimentele s-au ieftinit în medie cu 0,38%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,05%, iar serviciile s-au scumpit cu 1,83%. Pentru finalul acestui an, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 1,5%, iar pentru finalul lui 2015 de 2,2%.
Ziua Veteranilor este, anul acesta, sărbătorită pentru prima dată şi în ţara noastră. În Parcul Tineretului din Bucureşti, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţiuni şi pe teritoriul României, marţi a fost programată o ceremonie în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Participanţii au purtat cocarde reprezentând un bujor românesc, au ţinut un moment de reculegere şi au depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi la datorie. Mai mulţi veterani au fost înaintaţi în grad şi au primit distincţii. Ziua Veteranilor a fost instituită prin lege în octombrie anul acesta. România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, pe 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – în aceeaşi zi, în 1918, intra în vigoare Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie.