Jurnal românesc – 4.07.2014
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că parteneriatul cu Statele Unite ale Americii a fost întotdeauna foarte important pentru România. Într-un discurs la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Naţionale, marcată pe 4 iulie, şeful Executivului a punctat, între altele, că militarii români au plătit un tribut foarte mare în Afganistan, pentru a arăta că România este un partener de nădejde. El a mulţumit, totodată, SUA pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în drumul ei către democraţie şi integrare europeană.
Roxana Vasile, 04.07.2014, 12:11
Ministerul de Externe a salutat votul de joi al Senatului de la Bucureşti, care, după Camera Deputaţilor, a aprobat Legile de ratificare a Acordurilor de Asociere la UE semnate de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Aceasta dovedeşte angajamentul solid, constant şi transpartinic al României faţă de parcursul european al celor trei state partenere şi faţă de aspiraţiile lor legitime de integrare europeană deplină – precizează diplomaţia de la Bucureşti. Amintind că Parlamentul României devine primul for legislativ din Uniunea Europeană care finalizează procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere, MAE îşi exprimă speranţa unei ratificări rapide a celor trei documente şi de către celelalte 27 de state membre ale Uniunii.
La Bucureşti va fi inaugurat oficial, luni, 7 iulie, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA). Acesta se doreşte un pol de excelenţă pentru studiul ştiinţelor sociale francofone. Misiunea Centrului este de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetători, doctoranzi şi post-doctoranzi în mobilitate şi de a susţine reţele de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale prin conferinţe, evenimente ştiinţifice, seminarii şi programe.
Satul Viscri din judeţul Braşov a fost vizitat, anul trecut, de 15.000 de turişti de pe aproape toate continentele, număr care va fi atins cu siguranţă şi în acest an – spune Caroline Fernolend, vicepreşedinta Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, aflată sub patronajul Prinţului Charles de Wales. Rusia, Elveţia, Anglia, Franţa, Australia, Bulgaria, Noua Zeelandă, Germania sau Spania se numără printre ţările de unde provin turiştii. Satul Viscri a devenit cunoscut peste hotare după ce Prinţul Charles şi-a cumpărat aici, în 1996, o casă. Ulterior, a revenit aproape în fiecare an la Viscri, dar şi în judeţul Covasna, unde şi-a cumpărat alte proprietăţi.
Ministerul de Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria, sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, că, potrivit specialiştilor bulgari în hepatologie, în urma recentelor inundaţii provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A. Turiştilor li se recomandă să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, să se vaccineze împotriva hepatitei A.
Crucea Roşie din România sărbătoreşte, anul acesta, 138 de ani de istorie şi activitate umanitară. Înfiinţată pe 4 iulie 1876, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti, Crucea Roşie a intervenit, de-a lungul istoriei sale, ori de câte ori România s-a confruntat cu război, epidemii sau dezastre. Cei 138 de ani de existenţă ai Crucii Roşii sunt marcaţi prin activităţi speciale în toate marile oraşe ale ţării: tombole, spectacole de teatru, demonstraţii de prim-ajutor, cross-uri sau jocuri pentru copii. Ca în fiecare an, însă, voluntarii sărbătoresc şi prin muncă, fiind prezenţi în stradă pentru a distribui apă, pentru a măsura tensiunea şi glicemia sau pentru a ajuta persoane vârstnice să-şi facă cumpărături.