Jurnal românesc – 31.01.2014
Deputatul român, Alina Gorghiu, a lansat, la Strasbourg, un apel către membrii APCE, reuniţi în prima sesiune a Adunării, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor europeni şi descurajarea discursului xenofob şi intolerant faţă de migranţi. Ca cetăţean român, politician şi membru al acestei Adunări, vă rog să vă alăturaţi acestei cauze comune şi să motivaţi toţi membrii din parlamentele naţionale din care faceţi parte. Declaraţia a fost facută în contextul dezbaterilor raportului Migranţii: un beneficiu pentru Statele-Gazdă din Europa.
Valentin Țigău, 31.01.2014, 12:19
Parlamentarul moldovean Ana Guţu a fost aleasă în fruntea Comisiei Cultură, Mass Media şi Educaţie a APCE, iar colegul său, deputatul Valeriu Ghileţchi, a fost ales în funcţia de preşedinte al Comisiei Sociale, Sănătate şi Dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului. În aceeaşi şedinţă, parlamentara luxemburgheză Anne Brasseur a fost aleasă în funcţia de preşedinte al APCE. Ana Guţu a primit, recent, Steaua României pentru contribuţia adusă la recunoaşterea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, aflat, în perioada 28-29 ianuarie, la Roma, i-a lăudat pe românii din Italia. Potrivit publicaţiei Gazeta Românească, Titus Corlăţean a spus că în Italia, cei aproximativ un milion de români sunt bine integraţi, muncesc mult şi plătesc taxe, având o contribuţie de 1,4%, la PIB-ul italian. El a menţionat, de asemenea, că majoritatea românilor care muncesc în Italia au un bun nivel de şcolarizare.
În vreme ce politicienii britanici şi germani sunt îngrijoraţi de valul de migranţi români şi bulgari, cele două ţări din Est sunt disperate că îşi pierd medicii. Financial Times arată că 15.000 de medici au părăsit România, în ultimii ani. Publicaţia îl citează pe medicul Florin Chirculescu, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti care susţine că nu mai puţin de 30% dintre medicii rezidenţi au părăsit România, în ultimii doi ani. Astfel, numărul medicilor practicieni a scăzut de la 20.000, în 2011, la 14.000, anul trecut.
Reprezentanţii cooperativelor agricole din România pot participa, gratuit, la Forumul Business al Organizaţiei Cooperativelor Agricole Europene, de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 14 -15 mai 2014. Forumul este o ocazie de a desfăşura un schimb de opinii între membrii Organizatiei şi liderii unor cooperative agricole de succes din Uniunea Europeană. Dezbaterea se va concentra pe modul în care cooperativele agricole europene pot face faţă condiţiilor economice dificile.