Jurnal românesc – 05.11.2013
Comisia Europeană (CE) anticipează că economia României va creşte cu 2,1% anul viitor şi cu 2,4% în 2015. Potrivit prognozei economice de toamnă, prezentată de executivul de la Bruxelles, cererea internă va deveni, treptat, anul viitor, un motor de creştere mai important decât exporturile pentru economia românească. CE anticipeaza ca inflatia va scadea anul viitor la 2,5%, iar deficitul bugetar va fi de 2% din PIB. În ceea ce priveşte şomajul, CE estimează că rata se va menţine peste 7% în următorii doi ani.
România Internațional, 05.11.2013, 12:46
Eurodeputatul Cătălin Ivan, liderul delegaţiei romane a grupului socialiştilor şi democraţilor în Parlamentul European, a solicitat publicaţiei britanice Daily Express să pună capăt a ceea ce a numit cruciada împotriva migrării românilor şi bulgarilor în Marea Britanie, relatează publicaţia în ediţia online de marţi. Potrivit site-ului, peste 35 de mii de persoane au semnat o petiţie online a Daily Express. Iniţiată săptămâna trecută, petitia solicita Guvernului de la Londra să menţină controale stricte asupra imigranţilor din UE si dupa ridicarea, de la 1 ianuarie 2014, a restricţiilor pe piata muncii pentru români şi bulgari.
Guvernul României a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei pentru locuitorii Republicii Moldova. Astfel, jurământul de credinţă faţă de statul roman se va putea depune la orice reprezentanţă diplomatică a României din tara vecina. Pana acum, această procedură se putea desfăşura doar la Bucureşti. În Republica Moldova, Romania are deschise reprezentate diplomatice la Chişinău, Ungheni, Cahul şi Bălţi. Potrivit datelor oficiale, în ultimii 20 de ani, au depus cereri pentru cetăţenia română peste 450.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, din care 320.000 au primit deja paşapoarte româneşti.
Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Institutul Limbii Române, organizează un concurs pentru ocuparea postului de lector de limba română la Universitatea din Salamanca, Spania. Se pot inscrie persoanele care au cetăţenie română, au absolvit o facultate de filologie şi sunt titulare ale unei facultăţi româneşti acreditate. Cei care aplică pentru acest post trebuie să fie specialişti în limba, literatura şi cultura română şi să fie vorbitori de limbă spaniolă, nivel fluent. Candidaţii vor fi punctaţi ţinându-se cont de calificarea universitară, titlul universitar, gradul didactic, experienţa în predarea limbii române pentru străini, cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională, activitatea didactică şi ştiinţifică, participarea la proiecte universitare internaţionale. Candidaţii absolventi ai universităţilor înfiinţate după 1989 vor depune la dosarul de concurs o copie a actului normativ prin care este acreditată facultatea la care sunt titulari. Cursurile vor începe în semestrul al doilea al anului universitar 2013-2014.