Judeţul Gorj este cunoscut în primul rând datorită operelor monumentale de la Târgu Jiu ale lui Constantin Brâncuşi. Gorjul are multe atracții turistice, precum zona montană din partea nordică a judeţului, cu lacuri glaciare, peşteri, unele dintre ele declarate monumente ale naturii şi chei înguste, săpate în munte de ape repezi. O parte dintre acestea pot fi admirate străbătând Transalpina, cea mai înaltă şosea din România.
Rata şomajului în România a scăzut cu 0,06 puncte procentuale, în luna mai faţă de aprilie, şi a ajuns la 3,19%, a transmis Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură, de la Amman, din Regatul Hașemit al Iordaniei – 10 ani de la inființare. Interviu cu Geanina Abul Haija, președinta asociației.
La București, a avut loc, luni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Nicuşor Dan.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că evenimentul prezentat în media sub titlul „Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la închisoare într-un dosar de corupţie, a reprezentat România la Expo Osaka 2025.
La prima competiție la care a luat parte după Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a demonstrat că rămâne cel mai bun înotător european la 100 și 200 de metri liber.
Politica Agricolă Comună şi Politica de coeziune rămân prioritățile României în viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Minim istoric al debitului Dunării pentru luna iunie. Potrivit specialiştilor, fluviul nu a mai avut un asemenea minim pentru luna iunie în ultimii 30 de ani.
S-a încheiat o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, eveniment major al artelor spectacolului.
Ministrul Culturii de la București, Andras Demeter, a făcut, pe 28 și 29 iunie, o vizită oficială în Republica Moldova.
Înotătorul David Popovici a bătut din nou, săptămâna trecută, recordul european la 100 de metri liber.
Canotorii români au cucerit şase medalii, duminică, la Cupa Mondială II de la Lucerna, trei de aur, două de argint şi una de bronz.
Administraţia Prezidenţială: Președintele Nicușor Dan a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării luni, pe 30 iunie, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni.
Pe 29 iunie este marcată, anual, Ziua Dunării, zi sărbătorită în toate țările din bazinul Dunării.
IGPF: 111.340 de persoane, cetățeni români și străini şi peste 20.440 de mijloace de transport au tranzitat frontierele României, în ultimele 24 de ore
Parade, acrobați, dansatori și spectacole cu foc vor anima, pentru ultima seară, oraşul. Duminică, în Piața Mare, Damian Drăghici, renumit pentru virtuozitatea sa la nai, închide festivalul cu un spectacol live care îmbină folclorul românesc cu influențe jazz, world și funk.
Întâlnirea la nivelul cel mai înalt a NATO, desfășurată recent la Haga, a fost cea mai așteptată întâlnire din ultimii ani.
Currency Converter RON/EUR: mar, 1 iul..
În cadrul seriei de Interviuri@IER, Institutul European din România a adus în atenția cititorilor un dialog la care a participat Wojciech Przybylski, redactor-șef al revistei Visegrád Insight, membru în consiliul consultativ la LSE IDEAS Ratiu Forum, European Forum for New Ideas (EFNI) și International Strategy Forum (ISF), o inițiativă a Schmidt Futures.
Aproximativ 48 de milioane de europeni, adică peste 10% din populaţie, nu își pot menține locuințele suficient de calde, iar gospodăriile rurale alocă în jur de 7% din cheltuieli pentru energie. Acestea sunt câteva dintre semnele sărăciei energetice.
Agenția de Poliție a Uniunii Europene, Europol, atrage atenția că tot mai mulți minori sunt implicaţi în activități teroriste în spațiul comunitar. Potrivit unui raport al instituției, care va fi prezentat mâine în Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European, o treime din cele aproape 450 de persoane care au fost arestate anul trecut pentru infracțiuni teroriste aveau mai puțin de 18 ani.
În viitorul buget al UE, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună vor avea un rol esențial și vor fi modernizate și mai bine adaptate provocărilor actuale, spune Ursula von der Leyen.
Mai mult de o cincime din populaţia Uniunii Europene este afectată de poluarea fonică, fenomen care dăunează sănătății, mediului și economiei, se arată într-un raport al Agenţiei Europene pentru Mediu. Documentul solicită măsuri mai ferme pentru a reduce această problemă.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Ştiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Stiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Ştiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente găzduite în perioada 1 iulie – 24 august de Grădina Cinemascop din Eforie Sud.
Ascultaţi aici "Povestea vorbei", ediţia din 30.06.2025
Cetatea Sucidava este situată pe malul Dunării, în localitatea Corabia. O fântână secretă, o basilică, o locuinţă cu încălzire prin pardoseală, dar şi ruinele celui mai lung pod din antichitate sunt câteva dintre reperele locului.
Să presupunem că ne-am întors de la cumpărături cu o sacoşă de căpşune pe care vrem să le transformăm în desert. Până a ajunge să scoatem din cuptor o prăjitură cu căpşune, putem să servim câteva imediat, cu zahăr, cu miere sau cu frişcă. Pentru cei răbdători, o variantă ar putea fi spuma de căpşune!
Următoarele luni sunt pline în România de festivaluri de muzică tentante.
Polovragi, localitate din judeţul Gorj, este un loc încărcat de istorie, un loc de relaxare, iar în perioada verii un punct de plecare pe trasee montane.
ARCHÉ anunță Școala de vară DRAGU, un proiect internațional de valorificare a patrimoniului cultural.
Filmul "Kontinental '25", regizat de Radu Jude, a întrat în cinematografele din România.
FlixBus, care operează cea mai extinsă reţea de autocare interurbane din Europa, lansează primele rute în România.
Bruno Mazzoni s-a născut la Napoli şi este autor și traducător al unor mari scriitori români în limba italiană, fiind totodată un promotor al culturii române în Italia. Este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, fost lector de italiană la Universitatea din Bucureşti şi conferenţiar la Universitatea din Cluj.
România face un pas important în direcția unui viitor inteligent, conectat la tendințele globale!
Sunt mai bine de trei ani de când România găzduiește unul dintre grupurile de luptă NATO desfășurate de Alianța Nord-Atlantică pentru a-și întări zona răsăriteană.
Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2,2% în primul trimestru din 2025, în scădere de la 2,3 procente în precedentele trei luni şi de la 2,6% în perioada similară din 2024, arată datele Oficiului European pentru Statistică.
As armas, as armas...este partea din refrenul imnului național portughez care vibrează, impresionează și stârneşte fiori atât în rândurile celor care îl intonează, cât și în ale celor care îl ascultă, cei prezenți la diverse ceremonii.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Podacastul nostru de istorie olimpică, alcătuit pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei pre-romane, și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala Daciei romane, sunt două situri arheologice majore din Munții Orăștiei și Țara Hațegului care reflectă măreția civilizației dacice și transformarea sa sub dominația romană.
La finalul lunii mai, în București, a avut loc deschiderea RAD Art Fair, a treia ediție a târgului de artă contemporană.
Între 10 iunie și 15 iulie 2025 are loc a doua etapă a Recensământului Internațional al berzelor albe în România. Acțiunea este coordonată de Societatea Ornitologică Română, ca parte a unui demers european organizat o dată la 10 ani. După ce, în 2024, voluntarii au raportat peste 3.300 de cuiburi, etapa actuală vizează completarea datelor din teren.
Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, renumită pentru izvoarele sale termale, cu proprietăți terapeutice.
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat, recent, cu majoritate de voturi, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care sunt înăsprite pedepsele pentru iniţierea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, legionar, rasist ori xenofob, publicarea, prin orice mijloace, a unor astfel de materiale sau promovarea cultului unor persoane vinovate de genocid sau negarea Holocaustului. Potrivit deputatului Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, legea, necesară, reflectă principiul că libertatea cuiva se termină unde începe libertatea celor din jur.
Filmul, artele performative și ecologia s-au reunit într-un cadru internațional, creativ și profund actual în Valea Jiului, odată cu Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance (IEFF). Alina Tofan, Co-organizator IEFF România, na-a spus cum s-a reanimat Valea Jiului, dar şi de ce a fost ales acest loc pentru găzduirea evenimentului.
Începând de la finele secolului al XVII-lea, spațiul românesc devine centru de promovare a religiei și culturii creștine pentru creștinii din Levant. În Muntenia se tipăresc cărți pentru arabii și georgienii creștini, la curtea principelui Constantin Brâncoveanu desfășurându-și activitatea intelectuali precum Antim Ivireanul.
Arheologia încearcă să descifreze modul de viață, credințele și obiceiurile vremurilor trecute prin studierea urmelor care s-au păstrat până în prezent. Arheologia în România a fost și este susținută de către instituții și programe, una dintre cele mai importante instituții care susțin și promovează arheologia fiind Muzeul Național de Istorie a României.