Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă.
Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă. Întrucât pepenii, în special cei roşii, conţin foarte multă apă, puţini sunt cei care se încumetă să facă dulceaţă din ei pentru că durează foarte mult, iar rezultatul este chiar descurajant, adică unul ... două borcane dintr-un pepene roşu de 3 .. 4 kg. Pentru prepararea dulceţii, pe lângă acest pepene, avem nevoie de un kg de zahăr şi de o lămâie. Se îndepărtează coaja şi se taie pepenele în cuburi mari, care trebuie puse apoi într-o cratiţă împreună cu zahărul şi lăsate la rece pentru două ore. Se pune vasul la foc mic şi se amestecă din când în când pentru ca bucăţile de pepene să nu se prindă de fundul cratiţei. Se adaugă lămâia, tăiată în felii cât mai subţiri şi se lasă la foc mic până când bucăţile de pepene încep să devină semitransparente. Se poate adăuga esenţă de vanilie şi, după ce siropul devine vâscos şi, după cum se spune, se leagă, atunci dulceaţa este gata şi poate fi turnată în borcane.
Mai rapid se pregăteşte dulceaţa din coji de pepene roşu. Este folosită partea albă şi un strat subţire din partea roşie a pepenelui, fiind îndepărtată coaja verde. Partea albă trebuie tăiată în cuburi sau în fâşii, iar prepararea este asemănătoare cu care descrisă anterior. Pepenele roşu, tăiat în felii subţiri, poate fi şi confiat, însă procesul necesită timp şi cere răbdare.
Dulceaţa de pepene galben este mai spornică decât cea de pepene roşu. Avem nevoie de 5 kg de pepene galben şi de 2 kg de zahăr. Tăiem pepenii galbeni în cuburi şi îi punem într-un vas împreună cu zahărul. După un timp, pepenii lasă zeamă astfel încât vasul poate fi pus pe aragaz, la foc mic. După un timp, bucăţile de pepene îşi reduc puţin dimensiunea şi devin semitransparente. Cu ajutorul unei spumiere, scoatem bucăţile de pepene şi lăsăm în continuare la fiert acel sirop până când devine mai vâscos. În aceste sirop se poate adăuga esenţa de vanilie şi câteva frunze de mentă. După ce siropul s-a legat, punem la loc în vas bucăţile de pepene galben, lăsăm să dea în clocot şi apoi oprim focul. Se toarnă apoi dulceaţa în borcane care, pentru o bună conservare, trebuie sterilizate.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved