MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Belgiei că pentru data de 20 mai 2025 a fost anunțată o grevă națională, context în care sunt așteptate perturbări semnificative la nivelul transportului public din Bruxelles și din întreaga țară
Ascultaţi aici "Povestea vorbei", edi'ia din 19 mai 2025.
Pilonul European al Drepturilor Sociale – tema celui de-al 13-lea Congres al Blocului Național Sindical, desfăşurat recent la Palatul Parlamentului.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Jecza Gallery debutează în București, la Scânteia+, alături de Marius Bercea, cu expoziţia personală „New Tenant | Sunshine Noir”.
Actualul primar al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a câştigat, duminică, turul decisiv al alegerilor prezidenţiale.
Senatul a adoptat un proiect care are ca obiect instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci', legendă a sportului național și mondial.
Liderii politici din România și din străinătate l-au felicitat pe independentul Nicușor Dan pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.
Indianul Praggnanandhaa Rameshbabu, în vârstă de 19 ani, a câștigat Superbet Chess Classic România 2025, etapa de la București a circuitului Grand Chess Tour.
Cariera fantastică a handbalistei Cristinei Neagu a ajuns, duminică, la final.
Ministerul de Externe avertizează cu privire la “noi semne ale interferenței Rusiei în alegerile din România”.
BEC, AEP şi CNA au transmis avertismente privind respectarea prevederilor legale.
Austria a câştigat, duminică, concursul Eurovision 2025 cu piesa „Wasted Love” la cea de-a 69 ediţie a festivalului desfăşurată la Basel, în Elveţia.
În piaţa San Pietro de la Vatican are loc, astăzi, slujba de întronizare a Papei Leon al XIV-lea, ales în urmă cu 10 zile la conclavul cardinalilor, dupa moartea Papei Francisc.
IGPF: Aproximativ 65.900 de persoane, cetățeni români și străini şi peste 15.930 de mijloace de transport au tranzitat frontierele României, în ultimele 24 de ore.
Ministerul Culturii: Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai, pentru Noaptea Muzeelor 2025.
Românii își aleg președintele/ Piețele financiare sub spectru economic și electoral/ România și PNRR/ Ediţia 2025 a Nopţii Muzeelor
Currency Converter RON/EUR: lun, 19 mai.
Comisia Europeană vine în sprijinul fermierilor din UE, simplificând regulile și stimulând competitivitatea în agricultură. Măsurile propuse ar putea genera economii de până la 1,58 miliarde EUR anual pentru fermieri.
Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat masiv sistemul energetic mondial, ducând la o creştere imediată a preţurilor. Acest conflict a amplificat preocupările legate de securitatea energetică a Uniunii Europene, dependendentă în mare măsură, în acel moment, de importurile de energie din Rusia.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, un pachet de măsuri în valoare de 500 de milioane de euro pentru a stimula cercetarea ştiinţifică europeană. Europa speră să atragă astfel oamenii de ştiinţă americani de top.
Uniunea Europeană are reguli noi privind consumul de energie al aparatelor electrice și electrocasnice, menite să reducă facturile plătite de consumatori. Adoptate oficial în aprilie 2023, noile norme în materie de proiectare ecologică stabilesc limite actualizate pentru produsele ținute în modul „standby”.
Comisia Europeană a lansat în consultare publică un proiect de orientări privind protecţia minorilor în mediul online. Verificarea vârstei şi îmbunătăţirea algoritmilor pentru recomandarea de conţinut se numără printre măsuri.
Ştiri Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Căsătoriile transfrontaliere în UE, între legislația europeană și legislațiile naționale: Ce drepturi și obligații ai.
Ştiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Ştiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Inaugurarea Monumentului eroilor grăniceri din Regimentul 5 Cetatea Albă (sâmbătă, 17 mai 2025, în orașul Ștefan Vodă, Republica Moldova).
Astăzi vă invităm să facem un popas într-un loc în care timpul s-a oprit. Mergem în Maramureş, la intrarea în comuna Săcel, de pe Valea Izei, unde unul dintre cele mai îndrăgite obiectivele este Moara lui Mecleș.
Specifică Olteniei, pâinea la ţest are o istorie milenară având la origine metodele folosite de populaţia dacică pentru coacerea turtelor din mei, secară şi grâu în interiorul unui vas de lut aşezat cu gura în jos pe vatra încinsă.
Artistul plastic Valentin Scărlătescu expune la MNAC, sub tutlul "APOCALIPSIS CUM FIGURIS".
A început noul sezon expozițional MNAC primăvară - vară 2025.
Apartamentele din marile oraşe din România au continuat să se scumpească.
Invitata noastră de astăzi este actriţa Bianca Topor.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește până pe 13 iunie expoziția de fotografii „Naturalia”, semnată de prof. Ruth Oren.
Ascultaţi, aici, Povestea vorbei, ediţia din 12.05.2025.
România găzduiește unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale permanente ale Alianței Nord-Atlantice dislocate în partea de est a teritoriului ei. Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO din România a fost înființat acum trei ani și este dimensionat la nivelul unui batalion, fiind însă conceput pentru a se extinde, la nevoie, la nivel de brigadă.
Filmul mut „Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei” a fost proiectat la Bucureşti, cu acompaniament lice al al pianistului Gerhard Gruber.
Dewi Pradnyani Ni Made vine din Indonezia, din capitala insulei Bali, orașul Denbasar.
Contingentul polonez dislocat în cadrul Batalionului 26 Infanterie din Craiova este parte componentă a inițiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenței înaintate adaptate pe flancul estic al Alianței, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia, din 2016.
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor, ce are ca obiect instituirea măsurilor menite să asigure respectarea drepturilor legale de muncă ale lucrătorilor sezonieri din ţări terţe.
De curând, militari din cadrul Batalionului 634 Infanterie din Piatra Neamț au desfășurat un eveniment de instruire în comun cu militari francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO de la Cincu.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Podacastul nostru de istorie olimpică, alcătuit pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Alegerile parlamentare și prezidențiale de pe 20 mai 1990 au fost primele alegeri libere de după căderea regimului comunist din România de pe 22 decembrie 1989.
Unul dintre străinii care au vizitat Principatul Munteniei, cu puțin timp după unirea din 1859 și cu puțin timp înainte de a se numi România, a fost Dieudonné Auguste Lancelot, litograf, gravor și ilustrator francez.
În 2015, regizorul Șerban Georgescu începea o incursiune inedită în realitatea rurală autohtonă, concretizată într-un documentar care a avut mare succes: Varză, cartofi și alți demoni.
Uşile Capelei Sixtine de la Vatican au fost sigilate, pe 7 mai, semnalând astfel începutul unui conclav secret, în care 133 de cardinali din întreaga lume au ales un nou suveran pontif, succesor al papei Francisc - cardinalul american Robert Francis Prevost, cel ce și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea.
Județul Botoșani este o destinație care îmbină armonios istoria, cultura și natura, oferind vizitatorilor o experiență autentic românească, într-o regiune mai puțin cunoscută, dar bogată în valori patrimoniale.
Migrația este un șoc cultural pe care mulți români din diasporă îl resimt acut. Un studiu sociologic publicat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în 2023 arăta că episoadele de discriminare pe bază de etnie, precum și teama pierderii identității naționale se numărau printre cele mai importante riscuri și vulnerabilități menționate de românii din diasporă.
Meşteşugurile sunt pe cale de dispariţie şi tocmai de aceea experienţele meşteşugarilor au caracter de poveste.
În 2025 se împlinesc 1700 de ani de la primul conciliu ecumenic de la Niceea din 325 când episcopii creștini se întâlneau să dezbată tezele arianismului.