Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
De la 1 ianuarie 2025, controlul va fi eliminat la 40 de puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, feroviar şi portuar.
Adesea se vorbește despre mari resetări atunci când un tip de lider câștigă alegerile dintr-o țară mare mondială, așa cum a fost victoria lui Donald Trump în noiembrie 2024 în SUA.
Ascultaţi aici rubrica Muncind în Europa, ediţia din 30.12.2024.
Ştiri Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Informări și recomandări venite din partea Ministerului Afacerilor Externe: relatarea de presă potrivit căreia ambasadorul Ungariei la NATO, Istvan Balogh, i-ar fi oferit ministrului croat de Externe, Gordan Grlic Radman, un atlas geografic cu hărţi din vremea 'Ungariei Mari'.
Mai mult de jumătate dintre români cred că 2024 a fost mai rău decât 2023 pentru România din punct de vedere economic, potrivit unui sondaj IRES.
Teologul, poetul, profesorul şi eseistul român Theodor Damian, stabilit la New York, va fi sărbătorit pe 28 decembrie la împlinirea vârstei de 73 de ani, de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc de la Craiova.
Pentru sportul românesc, 2024 a fost, se poate spune, un an bun. Rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris au păstrat România în elita sportului mondial, mai cu seama la discipline precum canotajul, unde sportivii tricolori au strălucit.
Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian figurează pe tabloul principal al turneului WTA 250 de la Auckland (Noua Zeelandă), dotat cu premii totale de 275.094 de dolari americani, care va debuta luni.
Salvamontiştii atrag atenţia asupra ţinutei necorespunzătoare cu care turiştii vin la munte, pe pârtiile de schi.
Peste 166.300 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 45.100 de mijloace de transport au efectuat formalităţile pentru trecerea frontierei României, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, în a treia zi de Crăciun, informează sâmbătă Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Începând cu 28 decembrie 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căştile audio, căştile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărţi electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie şi căştile intraauriculare noi trebuie să fie echipate cu un port de încărcare USB-C
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalităţii, oferind o situaţie mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe ţări vest-europene – anunță un comunicat al ministerului de Interne de la București, bazându-se pe rapoartele Departamentului de Stat al SUA şi ale Comisiei Europene.
Sumar: Ascensiunea extremei-drepte în Europa; Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă; Alegeri și represiune în Rusia, război în Ucraina; Război și în Orientul Mijlociu; Condiții meteorologice extreme; Jocuri Olimpice la Paris; Lumea e mai săracă fară...
Maia Sandu este primul preşedinte al Republicii Moldova (majoritar românofonă) care a obţinut al doilea mandat prin vot direct.
La Jocurile Olimpice de la Paris, România a câştigat mai multe medalii decât la ultimele două ediţii ale Jocurilor împreună.
Currency Converter RON/EUR: lun, 30 dec..
În cel mai recent număr al Romanian Journal of European Affairs a fost publicat un articol pe tema regresului europenizării statelor din Balcanii de Vest.
Dacă în primul episod dedicat diferențelor generaționale în percepția cu privire la UE în țara noastră am avut în vedere membrii aceleiași familii, în ultimul podcast din acest an, care abordează tot diferențele generaționale, vorbim despre modul în care este receptată Uniunea Europeană de generații diferite, despre așteptările pe care acestea le au, dar și despre cum se raportează alți tineri din celelalte state membre la spațiul comunitar.
Săptămâna trecută a adus o decizie istorică pentru noi: intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Decizia a fost salutată imediat de politicienii de la București, dar și de europarlamentarii români.
Cum va arăta viitorul relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA?
În ediția de iarnă a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, a fost publicat un articol care abordează comportamentul de politică externă al statelor mici, un subiect mai puțin prezent în literatura de specialitate.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Ştiri Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Aici puteti asculta rubrica "Aflăm pentru tine" din 27.12.2024.
Ştiri Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Interviu cu avocat dr. Iulian Rusanovschi, președinte fondator al Asociației obștești Monumentum de la Chișinău, centrată pe restabilirea monumentelor interbelice realizate pe teritoriul dintre Prut și Nistru și nu numai.
Ştiri Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Astăzi vă invităm în munţii Făgăraş, în Stațiunea Bâlea Lac, una dintre cele mai populare din țară, în special pentru pasionații de sporturi de iarnă, aici zăpada menţinându-se multe luni din an.
Indiferent dacă Revelionul este marcat acasă sau la un restaurant, pe masa festivă sunt aduse pe rând aperitive reci şi calde, felul principal, iar la final desertul
Mai multe companii aeriene şi aerporturi au anunţat noutăţi şi facilităţi pentru pasageri. Operatorul aerian naţional român TAROM oferă pentru sezonul de iarnă transportului gratuit al echipamentelor de schi şi snowboard.
Bucovina reprezintă o destinaţie de vacanţă preferată de români, dar şi de turiştii străini, o destinație al cărei farmec sporește în perioada sărbătorilor de iarnă.
Invitată este Ioana Păun, regizoare cu studii în România şi Marea Britanie.
Anul 2024 se încheie în forţă pentru Teodora Brody, renumita artistă de jazz.
Astăzi vă invităm în Munţii Banat din Carpaţii Occidentali, unde turiştii se pot bucura de un prelungit sezon de schi, şi anume în staţiunea Semenic.
Îi ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru masa de Crăciun.
Un spectacol de colinde a susținut în Parcul Prințul Dimitrie Ghica din Sinaia Corul Regal condus de Răzvan Apetrei.
Nafiseh Shokri vine din Iran, este ghid turistic și de foarte puțin timp- din decembrie 2024- a înființat o asociație română-iraniană, Iranian Romanian Network.
Designerul român Mihai Caraghiaur câștigă marele premiu acordat de German Design Award la secțiunea „Excellent Arhitecture – Fairs and Exhibitions”.
Noul comandant al Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis Ashore din România este comandorul american Robert Foster. Acesta a preluat postul de la comandorul Matthew Iwanczuk, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Deveselu, informează Flota a 6-a a Statelor Unite ale Americii.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timişoara au efectuat 70 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 12 judeţe din România şi au reuşit să destructureze un grup de traficanţi de migranţi condus de cetăţeni străini.
O delegație a Gărzii Naționale a statului Alabama s-a aflat într-o vizită de documentare în garnizoana Iași (nord-estul României). Gazdele au fost Spitalul Clinic Militar de Urgență, respectiv Brigada 15 Mecanizată.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Podacastul nostru de istorie olimpică, alcătuit pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Istoria școlii române de matematică începe undeva la sfârșitul anilor 1810, odată cu înființarea, în 1818, a Universității Politehnice din București sub numele de Școala tehnică superioară.
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă începând cu finalul lunii noiembrie expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn” – o expoziție ce aduce în fața publicului icoane pe lemn și problematica generală de conservare și restaurare a picturii pe lemn din patrimoniul MNIR.
În fiecare an, Uniunea Europeană produce conform estimărilor peste 2,2 miliarde de tone de deșeuri.
Aflăm astăzi câteva oferte de Revelion în România. Pe lângă acestea, vom vorbi și despre experiențe inedite, cum ar fi întâlnirea cu struțul Baltazar, care se pregătește să devină emblema Văii Almăjului.
Poate părea surprinzător, dar primul brad îmbodobit de Crăciun datează, în România, doar din 1866, în treacăt fie spus unul din anii importanți din istoria românilor, fiindcă atunci începea o nouă eră, marcată de cel care avea să devină regele lor – Carol I.
Nimic mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă decât decoraţiunile de Crăciun, care împodobesc bradul, sau ornează clădiri!
Luna decembrie este luna în care, din 1989, românii comemorează momentul căderii regimului comunist, cel care le-a anulat pentru aproape o jumătate de secol drepturile, libertățile și chiar esența de ființe omenești.
Poate cel mai cunoscut drum din București este Calea Victoriei – o importantă arteră din centrul capitalei, care se întinde de la Piața Națiunilor Unite până la Piața Victoriei (unde se află clădirea Guvernului României) și având o lungime de 2700 de metri.